četvrtak, 29. travnja 2010.

Mit o stetnosti masnoce i kolesterola

Masnoce u prehrani u posljednje su vrijeme vrlo debatirane. S jedne strane imamo moderne spoznaje da su masnoce zdrave, potrebne i neophodne za dobro zdravlje, a znamo i da su od pamtivjeka sacinjavale vazan dio ljudske prehrane. S druge strane stoje upozorenja strucnjaka o stetnosti masnoce i kolesterola, te preporuke da se masna hrana zamijeni "light" verzijama. Cemu, ili kome vjerovati? Ja bih rekla prvenstveno zdravom razumu, prirodi ali i modernoj znanosti. Prirodne masnoce zivotinjskog porijekla nikada nisu bile opasne za covjeka vec su tisucama godina sacinjavale vazan dio prehrane, jer su neophodne za normalan razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. U novije su vrijeme brojni znanstvenici, lijecnici i novinari sirom svijeta pretrazivali svu pristupacnu znanstvenu literaturu i nisu nasli nikakvih ozbiljnih znanstvenih dokaza o stetnosti zasicenih masnoca zivotinjskog porijekla niti o opasnosti kolesterola. Upozorenja o stetnosti masnoce i kolesterola temelje se na neosnovanim mitovima i zabludama druge polovice 20-tog stoljeca. Moderna istrazivanja pokazala su da su zapravo industrijski obradjivana biljna ulja i margarini ti koji su vrlo stetni za zdravlje, dijelom zbog prevelike kolicine inflamatornih omega-6 masnih kiselina, dijelom zbog procesa hidrogeniziranja (ocvrscivanja) koji se dobiva brutalnom manipulacijom ovih ulja na molekularnom nivou, kao i zbog sadrzaja raznih kemikalija koje se koriste u procesu rafiniranja ulja.

Zasicene masne kiseline su masnoce uglavnom zivotinjskog porijekla kojih prirodno ima u mesu, jajima, svinjskoj masti, maslacu, siru, vrhnju i drugim mlijecnim proizvodima, kao i u kokosovom ulju. Ove namirnice su takodjer bogate kolesterolom, posebice jaje. Zasicene masne kiseline i kolesterol su prirodni sastojci covjekove prehrane i neophodni za dobro zdravlje. Narocito su vazni za mozak i zivce. Preko 60 % ljudskog mozga sastoji se od masnoce i to ne od onih vrsta kakve nalazimo u margarinu ili sojinom i suncokretovom ulju, nego od zasicenih masnih kiselina kakve nalazimo u hrani zivotinjskog porijekla. Nazalost je zadnjih nekoliko desetljeca fobije od masnoce dovelo do toga da vecina ljudi pati od ozbiljnog nedostatka masnoce u organizmu. Ako nemate energije i entuzijazma, lako se iznervirate i lose spavate, to moze biti znak da patite od nedostatka masnoce. Suha koza, lomljivi nokti i ispadanje kose ukazuju na isto. 

Kolesterol i zasicene masnoce okrivljeni su za uzrokovanje srcano-zilnih bolesti, no sve se vise lijecnika i znanstvenika slazu da je ovo bilo potpuno neosnovano. Kolesterol nije stetan, on je vazna i potrebna tvar za ljudsko tijelo. Trebamo ga za proizvodnju hormona, za popravljanje ostecenih stanica u tijelu te za jacanje imunoloskog (obrambenog) sistema organizma. Kolesterol je gradjevinski materijal za hormone koji imaju cijeli niz vaznih funkcija u tijelu kao npr da djeluju protiv stresa i stite protiv srcano-zilnih bolesti. Kolesterol je potreban za normalnu funkciju receptora serotonina (substance u mozgu od koje se dobro osjecamo) te se niske kolicine kolesterola povezuju sa agresivnoscu i nasilnim ponasanjem, depresijom i poremecajima samodestruktivnosti.

Nadalje kolesterol sudjeluje u popravljanju ostecenih stanica u tijelu, te cisti i neutralizira toksine do kojih dolazi od raznih upalnih procesa u tijelu. A upalni procesi u tijelu nastaju zbog prekomjerne konzumacije secera i drugih rafiniranih ugljikohidrata, te kemijski manipuliranih biljnih ulja i masnoca (transmasnoca i stvrdnutih masnoca koje se koriste u proizvodnji margarina, keksa, industrijski proizvedenih peciva i slicnog). Kolesterol je takodjer vazan za odrzavanje zdrave crijevne stijenke pa prehrana sa niskim kolicinama kolesterola (npr veganska prehrana) moze dovesti do sindroma propusnosti crijevne stijenke i drugih crijevnih problema. Majcino mlijeko narocito je bogato kolesterolom kao i enzimima koji djetetu pomazu da sto bolje iskoristi ovu hranjivu tvar. Novorodjencad i male bebe narocito trebaju hranu bogatu kolesterolom kako bi imali normalan razvoj mozga, nervnog sistema i mnogih drugih funkcija u tijelu.

Zasicene masne kiseline vrlo su zdrave i hranjive masnoce koje su od pamtivjeka sacinjavale dio ljudske prehrane. Ove masnoce imaju cijeli niz pozitivnih efekata na zdravlje. Npr  sadrze vitamine A i D koji su neophodni za vid, kozu, sluzokozu, kosti, normalni rad srca i psihicki balans. Imunoloski (obrambeni) sistem organizma funkcionira bolje sa zasicenih masnocama, a stanicne membrane u nasem tijelu se 50 % sastoje od zasicenih masnih kiselina. Zasicene masnoce su potrebne i za razvoj i bolji kapacitet pluca te za smanjenje rizika od upale. One stite i jetru i snizavaju razinu lipooxigenaze u krvi (jednog cimbenika srcano-zilnih bolesti).

Prehrana bogata prirodnim masnocama covjekova je izvorna hrana. Prirodne masnoce nikada nisu bile stetne za ljudsko zdravlje, niti uzrokuju bolest ni debljanje. Ono sto je stetno je "nova" rafinirana, industrijski preradjena hrana, prepuna manipuliranih biljnih ulja i transmasnoca, kemijskih dodataka, modificiranog skroba, secera i njegovih jeftinih zamjena skrobnog, glukoznog i fruktoznog sirupa. Moderno znanstveno istrazivanje nudi nebrojeni niz dokaza da je ova "nova" hrana direktni uzrocnik brojnih ”civilizacijskih” bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srcano-zilnih bolesti (zacepljenje zila, srcani i mozdani infarkt), autoimunoloskih bolesti, alergija i mnogih vrsta raka.

Debljina je bolest nakupljanja suvisne masnoce, koja ne ovisi o kolicini hrane koja se pojede niti o nedostatku kretanja ili ”trosenja”. Nakupljanje masnoce uvjetovano je hormonom inzulinom i ugljikohidratima koje unosimo putem hrane. Tako je jedini prirodni nacin za mrsavljenje ogranicavanje unosa onoga sto je debljinu izazvalo – secera i skroba, uz istovremeno povecavanje unosa prirodnih masnoca koje tijelu daju hranu i energiju kao i dugotrajni osjecaj sitosti.

Ali zasto nas onda strucnjaci godinama savjetuju da ne jedemo masno? Nazalost, mi ne zivimo u humanitarnom drustvu, vec u ekonomskom drustvu koje se zasniva na profitu, a industrija hrane i lijekova kao i sve ostalo dio su tog ekonomskog drustva, gdje proizvodjaci gledaju na to sto im se vise isplati a ne na to sto je za nas potrosace zdravije. Strah od visokog kolesterola konstruirala je sama industrija lijekova. Najprodavaniji lijekovi na svijetu su sredstva za snizavanje kolesterola (statini) a kampanja protiv kolesterola najveca je prevara 20-tog stoljeca. Drzavne sluzbe za prehranu i zdravlje stite prvenstveno industriju i poljoprivredu, naravno zbog ekonomskih razloga.


Povezani tekstovi 
Sto su zapravo masnoce i kolesterol?
Kampanja protiv kolesterola - najveca prevara 20-tog stoljeca
Kolesterol - prijatelj ili neprijatelj?


Broj komentara: 26:

  1. Fitnes trenerica savjetovala mi je da prije svakog obroka popijem žlicu jabučnog octa pomiješanog s vodom - to je navodno zdravo za crijeva, želudac, smanjenje tjelesne težine...
    Nisam počela s tim, ali jedna moja kolegica jest i već skoro godinu dana prije svakog obroka pije tu žlicu octa. Ne znam pomaže li joj to kod mršavljenja, ali ona tvrdi da nema problema s probavom i da se odlično osjeća. Ne znam kako to uistinu utječe na njezin organizam jer otkako pije taj ocat nije išla na nikakve pretrage.

    Zanima me je li zdravo piti taj jabučni ocat? I to tako dugo (skoro godinu dana!)?
    Moja kolegica nema namjeru prestati to piti, "jer joj ne smeta" i stalno ističe da nema problema s probavom. I ja sam počela razmišljati o tome da počnem s tim, ali zanima me može li (dugotrajna) konzumacija jabučnog octa štetno djelovati na organizam?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako gospođa ima nedostatak želučane kiseline prije obroka se može s vodom popiti ta žlica octa. Nedostatak želučane kiseline je dosta česta pojava a uzrokuje čitav niz tegoba jer se hrana nedovoljno probavlja te ne dolazi do apsorpcije hranjivih tvari koje utječu na metabolizam. Metabolizam ima izravan utjecaj na debljinu i druge kronične tegobe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dejan Milinković2. veljače 2011. u 13:49

    Dobar dan Anita,

    Juče sam radio analizu krvi i rezultati su jako dobri, sve je u granicama referntnih vrednosti sem dobrog holesterola. Ako se ovi rezultati uporede sa onima od pre godinu dana kad nisam bio na LHCF režimu ishrane bitne promene su značajno smanjen nivo lošeg holesterola (mada je i prethodni bio u referentnom opsegu) i drastično smanjenje nivoa triglicerida (koji su uvek bili blago povišeni). Ostali parametri su približno kakvi su i bili, svi dakle dobri sem dobrog holesterola koji je i dalje vrlo nizak kakav je i bio.
    Da rezimiram, LCHF (svega oko 3 meseca sam i to ne striktno na LCHF režimu ishrane) je očito snizio loš holesterol i trigliceride ne napravivši pritom nikakvu štetu bilo kom od drugih merenih parametara. Moje pitanje je imate li kakva saznanja o tome kako se ishranom može povećati nivo dobrog holesterola?
    Izvinjavam se na malo dužem postu, prosto sam morao da podelim sa vama i posetiocima sajta nešto što smatram sasvim konkretnim i merljivim rezultatom LCHF ishrane :)

    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  4. bok dejane! drago mi je da ste zadovoljni ovim nacinom prehrane i da se i krvna slika poboljsala. manje ugljikohidrata i vise prirodnih masnoca definitivno utjece na poboljsanje svih parametara u krvnoj slici i na povecanje "dobrog kolesterola" HDL-a. sve sto trebate napraviti je nastaviti dalje. dajte malo vremena svom HDL-u da se izregulira, tri mjeseca nije bas neki dug period. da li je HDL ispod normale, ili se nalazi u granicama referentnih vrijednosti? danas su dobri pokazatelji i kvote izmedju pojedinih vrijednosti pa ako zelite napisite tocne vrijednosti LDL, HDL, trigliceridi i ukupan kolesterol pa cu pokusati iskomentirati.

    puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dejan Milinković4. veljače 2011. u 01:11

    Bok Anita,

    Evo rezultata, sve izraženo u mmol/L:

    Ukupan holesterol - 4,04
    Dobar holesterol - 1,05
    Loš holersterol - 2,57
    Trigliceridi - 0,93 (uglavnom bili oko 2)
    Glukoza - 4,40

    Količnik ukupnog i dobrog - 3,85

    Sve je dakle odlično sem tog dobrog holesterola. Čitao sam negde da je nizak HDL sam po sebi rizičan, bez obzira na trigliceride i ukupan holesterol pa bi ga svakako valjalo malo povećati.
    Čitajući vaše postove zaključujem da možda ipak ne unosim dovoljno zasićenih masnoća. Svakodnevno jedem recimo puter a supruga pored maslinovog ulja ponekad za prženje koristi i kokosovo ulje ili svinjsku mast ali izgleda da to nije dovoljno a može biti i da u još nečem grešim pa molim za savet.

    Hvala na odgovoru,
    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  6. bok dejane!
    sve vrijednosti kolesterola su vam dobre. trigliceridi su niski sto je jako dobro, LDL je ispod 3 sto je prema preporukama dobro, iako nije problem ni da je visi ako su ove druge vrijednosti dobre. za HDL je dobro da je iznad 1,0 za muskarce i iznad 1,3 za zene, kod vas je i to u redu.

    dobar pokazatelj je kvota izmedju totalnog kolesterola i HDL, kod vas je to 4,04/1,05=3,84 sto je izvrsno. sve ispod 5 je dobro a ispod 4 izvrsno.

    vecina ljudi koji jedu lchf imaju visok HDL, moguce da ce se i vama s vremenom jos vise poboljsati i ova vrijednost. slobodno nastavite sa ovim nacinom prehrane. jedite meso, jaja, ribu, masnoce kao maslac, vrhnje i druge mlijecne masnoce, mast, maslinovo i kokosovo ulje, te uz to dosta povrca. ako ste nakon obroka brzo gladni to moze biti znak da obrok nije sadrzavao dovoljno masnoce. ako ste siti do slijedeceg obroka onda ste unijeli dovoljno masnoce. sto manje UH to bolje. ako imate normalnu tjelesnu tezinu ne morate bas biti jako striktni, ali u tom slucaju je onda bolje birati UH iz voca a ne iz zitarica.

    puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  7. Dejan Milinković5. veljače 2011. u 23:40

    Hvala Anita puno na iscrpnom odgovoru!

    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovana Anita,

    danas sam radila analizu lipidnog statusa i rezultat je sledeći:

    ukupni holesterol 7.6
    HDL holesterol 2.1
    LDL holesterol 5.2
    trigliceridi 0.7
    index arteroskleroze 2.6
    faktor rizika 3.6

    Da li treba da me brine visok nivo ukupnog holesterola? Trigliceridi i dobar holesterol su u redu.

    Jela sam dosta kajmaka i milerama u poslednje vreme, kao i mlad kravlji sir u kombinaciji sa lanenim uljem, pa je možda to doprinelo visokom ukupnom holesterolu.

    Značilo bi mi da čujem vaše mišljenje.

    Inače, borila sam se protiv kandide, koju sam eliminisala polovinom aprila. Dotle sam 2.5 meseca bila na low carb dijeti (ništa od voća osim limuna, ništa od žitarica osim povremeno kinoe (koja spada u semenje)), bez mlečnih proizvoda i skrobnog povća. Od aprila sam počela da konzumiram hleb od spelta brašna, jagode u većoj količini i mlečne proizvode u velikoj količini (mleko ne, već kajmak, mileram i mlad kravlji sir).

    Hvala vam najlepše.

    Pozdrav,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  9. @ ivana, kao sto i sami vidite trigliceridi su niski a HDL visok sto je izvanredno. totalni kolesterol sam po sebi ne govori nista. gleda se kvota izmedju totalnog kolesterola i HDL a kod vas je to 7,6 : 2,1 = 3,62 sto je odlican rezultat (ispod 5 je dobro a ispod 4 odlicno).

    drago mi je da ste se izborili protiv candide. ako imate volje napisite malo opsirnije svoje iskustvo sa candidom jer ima puno citatelja sa istim problemima pa je uvijek vrijedno procitati price i iskustva drugih :)

    lijep pozdrav, anita

    OdgovoriIzbriši
  10. Poštovana Anita,

    pre dva dana sam otkucala i poslala odgovor, ali se iz nekog razloga zagubio u cyber-space-u, pa ću ponoviti tekst.

    Hvala vam najlepše na poslatom odgovoru. Ovde su mi nakon izvađenih rezultata doktori rekli da mi je holesterol previsok i da izbacim kajmak i masne (mlečne i mesne) proizvode. Ja sam pretraživala po Internetu i naišla sam na podatak da ko ima niske trigliceride i visok HDL, kod njega je dominantan LDL tipa A, koji ne nanosi štetu kardiovaskularnom sistemu. Ljudi sa visokim trigliceridima, niskim HDL-om, imaju predominantan LDL tipa B, koji donosi rizik po zdravlje. S obzirom da ja nisam iz medicinske struke, želela sam da čujem i vaše mišljenje - i dobila potvrdu da su rezultati jako dobri.

    Želela bih da čujem vaše mišljenje o kajmaku, da li ga treba jesti ili ga izbaciti iz ishrane? U mom kraju seljaci ne prave mlečne proizvode od nekuvanog mleka, mileram niko ne pravi, a kada pitam seljake da li bi mogli da mi naprave sir od nekuvanog mleka, oni me zgranuto pogledaju i upitaju: "Znaš li ti koliko ima bakterija u nekuvanom mleku?" :) I tako od moje želje da u potpunosti pređem na sirove mlečne proizvode nema ništa.

    Pretpostavljam da je kajmak u nezdravoj kategoriji, jer su proteini u kuvanom mleku denaturizovani, a dodaje se i so, što predstavlja još jedan minus.

    Pošto postoji limit u broju karaktera, slaću nekoliko poruka u nizu.

    Srdačan pozdrav,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  11. Što se tiče kandide, sa zadovoljstvom ću napisati moje iskustvo. Dobila sam je nakon 5.-tog dana antibiotske terapije (Pancef), koja mi je prepisana za lečenje jake upale uha. ORL doktorku kandida ni najmanje nije zanimala, pa sam lečenje sprovela na svoju ruku, uz obilje informacija sa interneta. Zavela sam strogu dijetu, bez kvasca, ugljenih hidrata (izbacila apsolutno sve žitarice, skrobno povrće, kompletno voće osim povremeno limuna) i mlečnih proizvoda. Od preparata sam koristila ulje od divljeg origana koje sadrži 96% karvakola (potrebno je da ima više od 65% karvakola da bi imalo efekta u borbi protiv kandide), nerafinisano devičansko kokosovo ulje, beli luk u ogromnim količinama, sodu bikarbonu, zeolit u prahu, tablete cinka 25 mg (Natural Wealth), a za podizanje imuniteta tablete Ehinacea (Natural Wealth) i ulje od crnog kumina. Nakon mesec dana, test brisa sa jezika je pokazao da nemam kandidu (31. decembar). U narednih nedelju dana sam nastavila sa dijetom, a onda sam od 7.-24. januara uživala u gozbama, jela torte u velikim količinama, mlečne proizvode, pa čak i domaći hleb sa kvascem. Kandida mi je buknula 25. januara i od 1. februara sam krenula na biorezonancu. Tu mi je odrađen test intolerancije na hranu, izbacila sam namirnice koje su mi smetale i nakon 4 tretmana sam se oslobodila kandide (polovina marta). Postepeno sam u martu počela da uvodim kinou (2x nedeljno) i zelene kašaste sokove (sa jednom malom kiselom jabukom). Kad mi na sledećoj kontroli BICOM 2000 aparat nije registrovao kandidu, onda sam uvela i spelta brašno (beskvasni hleb koji sama mesim) i mlečne proizvode (kajmak, mladi neslani sir umućen sa lanenim uljem, a pošto nema domaćeg milerama, onda sam kupovala onaj iz prodavnice, homogenizovani i pasterizovani, o, užasa :D - njega sam se odrekla pre nedelju dana). Postepeno sam dodavala voće, ali još uvek ne uvodim slatke vrste (poput banana; jagode jedem svakodnevno). Šećer/med/malteks nisam koristila od 25. januara, a povremeno sebi napravim low carb slatkiš sa stevijom (panna cotta mi je omiljena sa coulisom od svežih jagoda).

    Za biorezonancu sam saznala na jednom domaćem forumu, gde se par žena, koje su godinama muku mučile sa kandidom, izlečilo nakon 4-5 tretmana, pa sam rešila i ja da pokušam. Mogu svima da preporučim ovaj način lečenja, s tim što bih naglasila - vodite računa da aparat bude isključivo BICOM 2000, a ne neki jeftina, kućna varijanta. Tokom lečenja, dozvoljeno je jesti sve vrste mesa (pod uslovom da nemate intoleranciju) osim svinjskog - ono ometa izlečenje i preporuka je izbegavati ga.

    Stojim na raspolaganju za sva pitanja :)

    Hvala još jednom kako za odgovor, tako i za fantastičan web site koji ste napravili, prava je riznica korisnih informacija.

    Srdačan pozdrav,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  12. @ ivana, kajmak i mileram nisu toliko losi, iako od pasteriziranog mlijeka. fermentirani (ukiseljeni) proizvodi su laksi za probavu od obicnog mlijeka a i korisniji su jer sadrze lakto bakterije.

    ako imate mogucnost kupiti svjeze neobradjeno mlijeko, mozete sami raditi jogurt ili kiselo mlijeko pa od njih i sir. narocito preporucam domaci kefir jer je definitivno najbolja stvar za uspostavljanje normalne crijevne flore koja je presudna za dobar imunitet organizma i dobru probavu, razgradnju i iskoristavanje hranjivih sastojaka iz namirnica.

    hvala sto ste ispricali o svojoj borbi protiv candide. upornost ipak donosi rezultate.

    lijep pozdrav,
    anita

    OdgovoriIzbriši
  13. Poštovana Anita,

    možete li mi dati neki link (ili recept) gde bih mogla da vidim na koji način se prave jogurt i sir od nekuvanog mleka? Mogla bih da dođem do nekuvanog kozijeg mleka, koje je zdravije od kravljeg.

    Hvala puno na poslatim odgovorima.

    Srdačan pozdrav,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  14. @ ivana, za jogurt: ugrijte litru mlijeka da bude mlako (ne vruce) i umijesajte u mlijeko jedan jogurt. ostavite na sobnoj temperaturi preko noci. kad je jogurt gotov mozete ga spremiti u frizider.
    za kiselo mlijeko: ostavite svjeze nepasterizirano mlijeko na sobnoj temperaturi, u jednoj staklenoj tegli sa poklopcem. za otprilike 24 sata mlijeko ce se ukiseliti. na vrhu ce se stvoriti kajmak, pokupite ga zlicom, stavite u jednu manju zdjelicu, posolite i spremite u frizider. kiselo mlijeko takodjer spremite u frizider.

    ako cete praviti sir: naslonite cjedilo na jednu zdjelu i cjedilo oblozite kuhinjskom krpom. izlijte jogurt ili kiselo mlijeko u cjedilo i ostavite preko noci. tekucina - sirutka ce iskapati u zdjelu, spremite je u bocu i u frizider, koristite za pice sa limunovim sokom ili u smoothiju. u cjedilu je ostao sir. stisnite ga u kuhinjskoj krpi, malo je povezite i ostavite jos malo da "visi" iznad zdjele da iskapa visak tekucine. kad je sva tekucina iskapala sir je gotov. spremite ga u frizider.

    OdgovoriIzbriši
  15. Poštovana Anita,

    hvala vam najlepše na detaljnim objašnjenjima. Odlučiću se za kiselo mleko i sir, jer svi enzimi ostaju netaknuti.

    Srdačan pozdrav,

    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  16. ivana, ja imam jedno pitanje: išla sam pre nekog vremena na taj test BICOM 2000 aparatom, i ispostavilo se da mi smeta paradajz, svinjetina, jagnjetina, teletina, kikiriki, jagode, maline i šampinjoni. ja nešto nisam pridavala značaj tom testu, jer nemam problema sa težinom. :) ali sad imam kandidu - pa me zanima da li to znači da ne bih smela paradajz da jedem iako je dozvoljen u antikandida-dijeti? jagnjetinu svakako ne volim, a ni teletinu ni svinjetinu :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita!
    Upravo sam pročitala jedan fantastičan tekst o masnoćama, šaljem ti link, izgleda da svijet polako pa sigurno dolazi do istine o masnoćama, nisam mogla vjerovati da će cijeli tekst biti dobar, jer se zna dogoditi da nešto bude točno, a onda na kraju ispadne da puno toga i nije točno. Stranicu matrixworld pratim već duže vrijeme, vrlo zanimljivi tekstovi.
    Pozdrav od Sanje!
    http://matrixworld-hr.com/2012/05/22/kompletan-vodic-za-masti-i-ulja-sto-kuhati-s-cim-ili-ne-sto-izbjegavati-i-zasto/#more-17657

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odličan tekst, sve je točno navedeno!

      Izbriši
  18. Da li ovaj režim ishrane može da koristi ljudima sa uvecanim triglicerdima i losim holesterolom?

    Imam problem i sa jednim i sa drugim,na zalost.

    Licno mislim da su mi uvecani trigliceridi od slatkog koje obožavam... npr prosle godine kada sam izbacio slatko iz ishrane trigliceridi su mi bili na normali...

    Takodje imam i uvecanu kandidu :( koja je svojevremeno nastala zbog gutanja antibiotika...

    Molim vas za pomoc i komentar...

    OdgovoriIzbriši
  19. Da Milane, trigliceridi se povećavaju od previše šećera u prehrani, isto kao i candida, uz pomoć antibiotika. Predlažem vam anticandida dijetu na par mjeseci http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

    a onda LCHF kao način prehrane za dobro zdravlje uz uživanje u pravoj hrani http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/lchf-program-prehrane.html

    OdgovoriIzbriši
  20. Ako sam dobro razumeo anti kandida dijeta je stroga LCHF dijeta...uz dodatak stvari za jačanje imuniteta i sl.

    Zanima me, da li pravite za svoje pacijente nedeljne,meseče jelovnike, u zavisnosti od problema koji imaju?

    Ako da, molim vas da mi ostavite email na koji mogu da vam se obratim..

    Hvala unapred

    Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Milane, izrađujem individualne programe prehrane i jelovnike. Možete me kontaktirati na istineilaziohrani@gmail.com

      Izbriši
  21. Molim Vas za jedno pojašnjenje...čitala sam da jabučni ocat, isto kao i limun alkalizira tijelo, samo mi nije jasno dali sa toplom vodom ili treba biti i meda po staroj recepturi...Dakle kako djeluje jabučni ocat na organizam, zakiseljuje li ga ili alkalizira? Nabavila sam izvrstan domaći ocat sa starog seoskog domačinstva od starih sorti jabuka,star 5 godina i željela bih ga koristiti više u prehrani. Imam problema sa žučnim kamencima i sa alergijama (po testu intolerancije mi je preporučen) Jako mi se sviđaju Vaši tekstovi i samo nastavite tako, jer svi imamo benefite...lijepo Vas pozdravljam u zdravlju i miru...

    OdgovoriIzbriši
  22. Čitao sam knjigu 'Kineska Studija' autora Colina Campbella (lako ju je naći na internetu). On je bio vođa najveće studije o prehrani ikada provedene, a knjiga govori upravo o njenim zaključcima, koji su upravo kontra ovoga članka. Izmeđuostaloga, autor daje pregršt podataka koji izričito pokazuju da je prehrana bazirana na hrani životinjskog podrijetla uzrok mnogih modernih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, a prevelik unos proteina uzrok raka.

    Također sam gledao film 'Forks Over Knives' koji je dosta baziran upravo na radu Colina Campbella koji se i pojavljuje u filmu. Ako vam je previše čitati knjigu film je dovoljan da se vidi osnovni žaključak knjige. Također u filmu su pokazani mnogi slučajevi ljudi s teškim zdravstvenim problemima (uglavnom rak i kardiovaskularne tegobe) koji prelaze na hranu biljnoga podrijetla nakon čega slijedi naglo poboljšanje. Izlječeni su ljudi kojima je bilo prognozirano da neće živjeti dulje od godine dana zbog raka.

    Film je također lako dostupan na internetu.

    Volio bih kada biste pogledali film ili bacili oko na knjigu (ako već niste) pa nam rekli svoje mišljenje.

    OdgovoriIzbriši
  23. Dobar dan!

    Šaljem Vam rezultate krvne pretrage mog supruga koji ima 43 godine.

    Glukoza 3.8
    Keratinin 97
    Urati 414

    Kolesterol 8.9
    HDL 1.29
    LDL 6.5
    Trigliceridi 2.43

    Doktori su mu savjetovali rigoroznu djetu bez masnoća kao pokušaj da regulira navedene vrijednosti prije nego što mu uključe terapiju tabletama.
    Mogu li se LCHF prehranom regulirati navedene vrijednosti i postoji li nešto iz te prehrane što bi mu bilo zabranjeno?

    Hvala.
    Veliki pozdrav,
    Gorana.

    OdgovoriIzbriši
  24. piše da se na anti kandida dijeti smije jesti svo meso, dali to podrazumijeva i svinjsko?...pošto je često na mom meniju

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.