subota, 7. kolovoza 2010.

Ako mršavljenje ne ide kako bismo htjeli

Možda ide ali sporo 
Ozbiljniji višak kilograma ne može nestati ni za mjesec ni za dva, koliko god nam to mediji obećavali sa svim najnovijim čudotvornim preparatima i metodama. Za trajno mršavljenje potrebne su dugoročne promjene prehrambenih navika i načina života, kao i nešto čega možda imamo najmanje – strpljenja. LCHF nije instant-dijeta, to je način života. Razmišljajte pozitivno i budite strpljivi, ako ipak pomalo mršavite, na kraju ćete se riješiti viška kilograma, koliko god vremena za to trebalo. Čak i spori napredak je napredak, a ako ste pronašli način s kojim uz ukusnu hranu i bez gladi pomalo regulirate tjelesnu težinu i poboljšavate zdravlje, to je svakako razlog da ustrajete i budete zadovoljni.



Možda nemate višak kilograma
Kako se približavamo svojoj normalnoj tjelesnoj težini, mršavljenje se usporava i na kraju zaustavlja. Ovo nekima može biti frustrirajuće, pogotovo osobama koje su zamislile da je njihova idealna težina puno ispod one koju njihovo tijelo smatra primjerenom. Nažalost, industrija mode nametnula je iskrivljene ideale ženske ljepote, manekensku, skoro anoreksičnu mršavosti. Međutim, ljudsko tijelo, a pogotovo žensko, genetski je predodređeno da ima određeni postotak masnog tkiva koje je potrebno za hormonalnu ravnotežu organizma. Tako mnoge žene koje misle da imaju 5-6 kg viška, zapravo imaju normalnu tjelesnu težinu. No, moguće je da nemaju čvrstoću tijela zbog nedostatka tjelesne aktivnosti i zbog krive prehrane s puno šećera, škroba, nezdravih biljnih ulja i kemikalija iz procesirane hrane. Kod njih će LCHF prehrana i tjelesna aktivnost dovesti do preoblikovanja i čvrstoće tijela.

Možda mršavite ali to ne znate
Ako istovremeno krenete na LCHF prehranu i počnete trenirati, možda nećete primjetiti napredak ako samo gledate na vagu. Kako je mišićna masa teža od masnog tkiva, moguće je izgubiti par kilograma masnoće, a da vaga to ne pokaže ako se istovremeno povećala mišićna masa. Zato su centimetar i vlastita odjeća bolji pokazatelji mršavljenja od vage.

Možda ste smanjili unos ugljikohidrata a niste dovoljno povećali unos masti
To je onda izgladnjujuća dijeta i nije čudo ako tijelo ne otpušta masne naslage. Jedite dovoljno masnoće da biste dobili dovoljno energije i hranjivih tvari. Ne zabrinjavajte se da ćete se udebljati, to je nemoguće bez dovoljno visokog unosa ugljikohidrata.

Možda ste povećali unos masnoća a niste smanjili unos šećera
Konzumacija masnoće i šećera zajedno djeluje kao opijat, povećava apetit i prekomjernu potrebu za hranom. Ova kombinacija ne postoji u prirodi. Masnoće obično dolaze sa proteinima (meso, jaja, orašasti plodovi), a proteini mogu dolaziti i sa ugljikohidratima (npr mahunarke, žitarice), međutim masnoće i šećer ne dolaze zajedno. Dakle, ako ste povećali unos masti, šećer i škrob moraju biti svedeni na minimum – ako želite mršaviti. Inače, ova kombinacija je preporučljiva za osobe koje se žele udebljati!

Možda unosite previše proteina
Ako jedete više proteina nego što vaše tijelo treba, višak će se pretvoriti u glukozu, pa je učinak isti kao da ste jeli ugljikohidrate. Kako ćete znati da li unosite previše proteina? Ako umjesto krumpira, tjestenine i riže jedete meso i ako umjesto kruha jedete sir, onda je vrlo moguće da unosite previše proteina. No, ako ste, prema uputama, škrobno-glutenske namirnice zamijenili povrćem i masnoćama, onda nema rizika od prekomjernog unosa proteina.

Možda se tijelo oporavlja
U nekim je slučajevima ipak moguće dobiti nekoliko kilograma na početku LCHF prehrane, ali tada se obično radi o težini, a ne o obujmu. Ako smo ranije dugotrajno provodili izgladnjujuće dijete, kada počnemo unositi više hranjivih tvari, tijelo nezaobilazno nastoji popraviti nastalu štetu. Ne možemo spriječiti tijelo u vraćanju izgubljenog mišićnog tkiva i obnovi unutrašnjih organa i kostiju. To je pozitivno jer što nam se više mišića vrati, više će se ubrzati sagorijevanje masnoće. Bitno je znati da dokle god ograničavamo unos ugljikohidrata, ne možemo nakupljati masno tkivo, a uz nutritivno bogatu prehranu, tijelo će poprimiti drugačiji, zdraviji oblik.

Možda jedete previše
Neke osobe koje počnu s LCHF prehranom doslovno shvate da ne trebaju brojati kalorije i da mogu jesti koliko ih volja od ”dozvoljenih” namirnica. No, kod prekomjernog unosa hrane tijelo nema razloga sagorijevati energiju iz masnih naslaga, jer troši energiju iz dobivene hrane. Najčešće se radi o namirnicama koje jedemo i onda kad nismo gladni, koje grickamo između obroka ili jedemo kao deserte. Zbog toga trebate biti oprezni s vrhnjem, sirevima, orašastim plodovima, LCHF kolačima i slasticama, budući da su to kalorične namirnice s kojima začas unesemo 500 – 1 000 nepotrebnih kalorija. Ako usprkos tome ne dobivate na težini, to je zapravo fantastično, ali naravno, to može zaustaviti proces mršavljenja. Zato se držite osnovnih namirnica ili baze prehrane, a sve ostalo koristite s mjerom i oprezom.

Isprobajte povremeni post (Intermittent fasting, IF), vrlo popularan među sljedbenicima Primal i Paleo stila življenja. Povremeno preskočite obrok kad baš niste jako gladni ili preskočite obroke jedan cijeli dan uz uzimanje dovoljno tekućine. Ovo preporučam samo osobama koje su već neko vrijeme na LCHF prehrani i čije tijelo se prebacilo na ”masni pogon”. Oni koji jedu standardnu prehranu bogatu ugljikohidratima su na ”šećernom pogonu”, radi čega ovise o redovnim obrocima pa teško podnose glad. Istraživanja su pokazala mnoge pozitivne učinke povremenog posta: potiče detoksifikaciju i regeneraciju stanica tijela, podiže razinu energije i vitalnost, poboljšava kvalitetu sna, smanjuje razinu triglicerida, smanjuje rizik od nastanka cijelog niza bolesti, potiče razvoj mišićnog tkiva, normalizira hormone sitosti i gladi pa dovodi do regulacije apetita, te pomaže gubitak tvrdoglavih kilograma.

Možda varate tijelo umjetnim zaslađivačima
Mnogi zamjenjuju šećer sladilima vjerujući da će smanjenje kalorija dovesti do smanjenja kilograma. Iako je to teoretski moguće, ipak se u praksi pokazalo da umjetni zaslađivači imaju isti utjecaj na težinu kao i šećer. Do toga vjerojatno dolazi zato što se od slatkog okusa u tijelu počinje izlučivati inzulin u iščekivanju da će u krvotok doći šećer, no mi već znamo da inzulin blokira sagorijevanje masnoće. Osim toga, okus slatkog potiče želju za jelom i dovodi do čestog grickanja između obroka. Zato je najpametnije izbjegavati zaslađivače i odviknuti se slatkog okusa.

Možda varate tijelo procesiranom hranom
Ne treba vam procesirana hrana, čak i ako stoji da je low carb ili bez šećera. Prerađevine su prerađevine, nutritivno osiromašene, pune kemijskih aditiva, dizajnirane da izazivaju ovisnost i gubitak kontrole nad konzumacijom. Promijenite način razmišljanja o hrani i upitajte se ”Što od nutrijenata unosim u svoje tijelo jedući ovu namirnicu?” Bazirajte prehranu na pravoj hrani a ne na prerađevinama.

Možda ste osjetljivi na neke namirnice
Osjetljivost na namirnice uvijek pokreće upalne procese i imunološki odgovor u tijelu što može rezultirati dobitkom kilograma. Razlog je što tijelo, pokušavajući neutralizirati štetno djelovanje tih namirnica nakuplja vodu, a također se može dogoditi da imunološki odgovor poremeti rad hormona, pa tako dovede do usporavanja metabolizma. Ako ste primjerice osjetljivi na gluten, i najmanja količina unesenog glutena može spriječiti vaše nastojanje da izgubite kilograme.

Možda vam smetaju mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi, čak i oni koji sadrže malo ili nimalo ugljikohidrata, ipak mogu djelovati na izlučivanje inzulina koji onda sprečava mršavljenje. Ili ste možda, a da toga niste svjesni, osjetljivi na protein kazein koji vam djeluje kao okidač u centru za nagrađivanje i izaziva ovisnost. Možda upravo zato tako jako volite sireve, vrhnje, mileram? Isprobajte izbaciti mliječne proizovde na nekoliko tjedana pa pratite što se događa, možda se ugodno iznenadite.

Možda vam vaš omiljeni napitak – kava – sprečava mršavljenje
Kafein stimulira kortizol i adrenalin koji tjeraju jetru da proizvodi glukozu, što dovodi do povećanja inzulina… Dalje znate što se događa, kad je inzulin visok – nema mršavljenja. Ako pijete kavu puno puta dnevno, učinak je otprilike kao da svaki put pojedete nešto slatko. Što učiniti? Ako kažem – izbacite kavu – možda će vam se to činiti teže nego kad ste izbacili sve žitarice, pekarske i mliječne proizvode zajedno. Međutim, ovo je toliko čest problem upravo kod žena, pa pokušajte barem ograničiti kavu na 1 – 2 dnevno. Razumijem tu potrebu za pijuckanjem nekog toplog napitka, ali vjerujete, možemo piti i biljne čajeve s istim užitkom.

Možda ne pijete dovoljno vode
Mnogi ljudi često misle da su gladni pa jedu između obroka, a zapravo su žedni jer premalo piju. Sagorijevanjem masnog tkiva oslobađaju se toksini koji su bili pohranjeni u njemu. Ako ne pijemo dovoljno tekućine, ti se toksini ne mogu izlučiti i zato se mršavljenje mora zaustaviti. O vodi se još puno može reći ali ovdje ću vas samo zamoliti da popijete te dvije litre u toku dana i to između obroka a ne uz jelo. Iznenadit ćete se učinkom.

Možda vam je tjelesna aktivnost ravna nuli
Iako je za mršavljenje najvažnija pravilna prehrana, ipak i tjelesna aktivnost može učiniti čuda. Međutim, najučinkovitiji trening nije ”kronični kardio” niti je potrebno provoditi sate u teretani, to je već zastarjelo. Zapravo je dovoljno 2 – 3 puta tjedno odraditi kratki intervalni trening visokog intenziteta (HIIT High-intensity interval training) kojeg lako možete odraditi i kod kuće. Ne samo da su takvi treninzi učinkoviti za potrošnju kalorija dok vježbamo, nego dovode do ubrzanja metabolizma i jačanja mišićnog tkiva, odnosno do veće potrošnje kalorija i onda kad ne vježbamo. Na YouTube možete naći mnoštvo takvih treninga u trajanju od 20-30 minuta, a vrlo su popularni ”Tabata” treninzi, u kojima se kombinira 20 sekundi intenzivne vježbe i 10 sekundi odmora, i tako u 4-minutnim rundama. Istraživanja pokazuju da čak i takvi kratki treninzi imaju izvrstan učinak, kako na postizanje linije, tako i na sveukupno dobro zdravlje.

Možda ste kronično pod stresom
Osim prehrane i tjelesne aktivnosti, na debljanje i mršavljenje jako utječe stres. Hormon koji izlučujemo kod kroničnog stresa, kortizol, može izazvati nered u tijelu, od upalnih procesa, debljanja, ometanja imunološkog sistema, usporavanja probave, poremećaja rada štitnjače i kompletnog metabolizma. Osim toga, neke osobe smiruju stres hranom, pa dolazi do nepotrebnog prejedanja. Kronični stres u kombinaciji sa sjedećim načinom života i beskrajnim ispijanjem kave, ne samo da sprečava vaše mršavljenje, nego vam ozbiljno ugrožava zdravlje. Dakle, poradite na kontroli stresa, danas su dostupne mnoge informacije i različite tehnike savladanja stresa, pa pronađite nešto što vama odgovara. I nastojte manje sjediti. Ako imate sjedeći posao, napravite svakih 45 minuta kratku pauzu, ustanite, protegnite se i napravite nekoliko vježbi istezanja – vjerujte ovo pomaže.

Možda uzimate premalo ugljikohidrata
U nekim slučajevima premalo ugljikohidrata može biti problem, posebno ako ste žena koja pretjeruje u svojim pokušajima mršavljenja. Ako unosite ispod 50 g ugljikohidrata, uz to postite, računate kalorije i smanjujete ukupan unos hrane, te prekomjerno trenirate, sve to stvara napor i stres za vaše tijelo. Tada može doći do iscrpljivanja nadbubrežnih žlijezda a ”prekovremeni” rad jetre koja neprestano mora proizvoditi novu glukozu može kompromitirati proizvodnju hormona T4 u T3. Dakle osobe sa hipotireozom, osobe pod kroničnim stresom, te one koje loše spavaju i one koje su sklone promjenama raspoloženja možda trebaju nešto više ugljikohidrata odnosno glukoze u svojoj prehrani. Probajte unos od oko 100 g ugljikohidrata dnevno, iz škrobastog povrća kao što su batat, čičoka i drugo korjenasto povrće, te banane i više šumskog voća. Možete isprobati povremeno ”punjenje” npr. jedan dan u tjednu izaberite za veći unos ugljikohidrata, ali taj dan, naravno, smanjite unos masnoća.

Broj komentara: 56:

  1. Potvrdjujem sve ovo sto je napisano.Na sebi sam isprobala i izgubila 20kg uz ovakah rezim prehrane.Prporucujem svima da probaju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast stosi napisala za jelo, istina 100% i ja sam poceo da ozbiljno razmisljam o tome i vec davno ne jedem,prjeno i kimikalije.Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. e pozdrav
    ja imam jedno pitanje
    prije godinu dana sam pocela isprobavati razne dijete i nakon pola godine neuspjeha i razocaranja krenula sam s ovim rezimom prehrane (super je) izgubila sam 8 kg-napokon. prestala sam s ovom prehranom al sam pazila na kolicinu hrane koju unosim i uvela malo sporta i kg se nisu vratili, ali ja jos uvijek ima viska, nepricam o 1-2kg vec o 8-9kg.....pa sam se prije 10 dana opet odlucila na "meso", ali vaga a ni metar nepokazuju nikakve promjene, kupila sam stapice za mjerenje ketoze i nista, neprelazim dnevnu granicu od 20 ug dnevno, pa neznam gdje grijesim, jel imate kakav savjet???? a nebrine me toliko ni vaga nicm koliko ketoza, znam da ce se napredak kad tad vidjeti al mi je cudno jer prije nisam imala takvih problema, heeelp
    unaprijed zahvalna na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  4. bok! zadnjih kilograma se uvijek teze rijestiti. trebat ce vise strpljenja ovaj put. mozda je rjesenje da jos vise smanjite unos UH, npr da izbacite na neko vrijeme mlijecne proizvode, kao u Zelenoj Kuri.

    OdgovoriIzbriši
  5. pa bas sam odlucila da na par dana svedem ug na min da vidim da li ce biti promjene, samo jos jedno pitanje zvakace gume??? jako rijetko ih koristim, al me zanima da li one imaju kakav utjecaj?

    OdgovoriIzbriši
  6. zvakace obicno sadrzavaju umjetne zasladjivace s kojima imamo dva problema: prvo nisu zdravi a drugo slatki okus sam po sebi cak i kad ne dolazi od secera moze izazvati lucenje inzulina i pojacanu glad.
    medutim ako rijetko koristite zvakace pretpostvljam da nece imati neki specijalni utjecaj na vas.

    OdgovoriIzbriši
  7. Postovana, zanima me Vase misljenje da li mogu koristiti prah peruanske mace (Lepidium Meyenii, obzirom da mi pomaze kod reguliranja simptoma menopauze (valunzi i znojenje). Inace imam 37 godina i u preranjenoj sam menopauzi vjerojatno vec nekoliko godina. Sastav mace su uglavnom ugljikohidrati, nesto poteina i masnoca.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. nikad do sada nisam cula za ovu biljku, ali evo sad sam malo procitala ovdje http://www.lepidiummeyenii.com/ i rekla bih da je sasvim okej. izgleda da je to biljka koja se stoljecima koristila radi svojih pozitivnih djelovanja na zdravlje, izmedju ostalog regulira hormonalni balans pa tako pomaze kod menopauze.
    u svakom slucaju imam vise povjerenja u biljni svijet nego u kemikalije iz industrije lijekova.

    OdgovoriIzbriši
  9. pozdrav,

    super blog, ali imam jedno pitanje

    - čitajući po netu o low carb prehrani, primjetio sam da se spominju tzv dani punjenja kada se jedu UH u neograničenim količinama, ali se izbjegavaju masti. Može neko objašnjenje tog principa...

    Hvala,

    OdgovoriIzbriši
  10. @ urban to su nesporazumi. tijelo trosi ili glukozu (secer, UH) ili masnocu za energiju, ovisno da li jedemo high carb ili low carb. oni kojima je gorivo glukoza (koji jedu high carb) trebaju "punjenja" pred treninge, natjecanja itd zato sto se ogranicene zalihe glikogena vrlo brzo trose a tijelo se ne moze tako brzo "presaltati" na koristenje masnoce za energiju.

    medjutim oni koji jedu low carb, njihovo tijelo je vec "presaltano" sa trosenja glukoze kao primarnog izvora energije na trosenje masnoce i njihovi izvori energije nisu tako ograniceni, jer masnocu imamo pohranjenu na tijelu a dobivamo je naravno i kroz prehranu. ovdje nema potrebe za nikakvim "punjenjima" - sto bi se covjek punio secerom ako mu tijelo ne radi na secere? sto bi u auto lijevali benzin ako je auto dizelas?

    kad se tijelo jednom prilagodilo na low carb prehranu i trosenje masnoce za energiju, povecava se i izdrzljivost i snaga, o tome svjedoce mnogi poznati elitni sportasi koji jedu LCHF. ljudi trce maratone bez ikakvog "punjenja" isto kao sto su nasi davni preci morali trcati za mamutom toliko dugo dok ga ne uhvate - bez punjenja.

    pojedemo li jednu bananu prije treninga, zeznuli smo stvar: secer iz banane podize inzulin koji zaustavlja izgaranje masnoce koju trebamo za energiju tokom treninga!

    OdgovoriIzbriši
  11. Postoji li neka preporuka o količinskom unosu masnoća na režimu high fat? Ja sam primjetio da me UH debljaju i to sasvim slučajno tj na putovanju na Tajland budući da sam tamo jeo uglavnom plodove mora i hrpu povrća pa sam ograničio njihov unos, ali sam istodobno povećao unos proteina (jer tako kažu na bodybuild-erskim forumima) :). Sada vidim da je to možda bilo pogrešno. Iskreno, pomalo zazirem od masnoća životinjskog podrijekla pa me je strah da ako ću ako sad povećam njihov unos ponovo napraviti neku pogrešku, jer imam par kg viška i stagnaciju u mršavljenju. U vezi s s tim; ako tijelo koristi masnoću za energiju znači li to veću efikasnost tj da će tijelo koristiti vlastite masne naslage ako je uz smanjeni unos UH i unos masnoća kontroliran.Ako tijelu neprestano putem prehrane dostavljamo masti ono nema potrebu posegnuti za rezervama, ili?
    I još jedno pitanje za kraj, ako izbacimo voće (i med) treba li uzimati vitaminske suplemente? Ja sam godinama oštro bio protiv njih, ali sam zaključio da cu C-vitamin, ulje crnog kima i med učinili puno za moju kroničnu upalu sinusa i neprestano oslabljeni imunitet.

    Hvala puno na odgovorima,

    LP

    OdgovoriIzbriši
  12. @ urban od masnoca se nikako ne mozete udebljati ako ne jedete ugljikohidrate. bioloski nemoguce. bez prisustva inzulina koji se luci samo ako jedemo UH (a ponekad i ako jedemo previse proteina) nema debljanja. e sad naravno moze se dogoditi da se niti ne mrsavi ako se jede previse, jer tijelo dobiva dovoljno iz hrane i ne treba trositi zalihe.

    hranu ne treba ni vagati ni racunati (osim kontrole unosa UH). svi smo dosta razliciti po gradji tijela, kolicini misicne mase i brzini metabolizma tako da nema pravila koje bi vazilo za sve jednako. ono sto trebamo slusati je svoje tijelo. jesti kad smo gladni i jesti do sitosti, ali se ne prejesti. tu je sva mudrost. gladovati se nikako ne smije jer se tijelo tada postavlja u obrambenu poziciju i stedi energiju jer "misli" da dolaze teska vremena. pojedemo li vise nego sto tijelu treba necemo mrsaviti. zato svatko za sebe mora odrediti ritam jedenja i kolicinu hrane. radi se o tome da pratite osjecaj u stomaku dok jedete. kad osjetite sitost - prestati. vecina nas voli pojesti i jos malo preko toga jer je hrana ukusna i fina tako da je zapravo taj momenat jedini na kojeg treba obratiti praznju. i naravno ne grickati medju obrocima "dozvoljene" grickalice zato sto su fine. ovo mogu priustiti ljudi koji su dosegli zeljenu tjelesnu tezinu ali oni koji zele smrsaviti se ipak trebaju kontrolirati.

    masnoce se ne trebate bojati ni u kojem smislu. ne stedite masnocu jer ona daje fantastican osjecaj sitosti i zapravo se pojede manje kad jelo sadrzi dovoljno masnoce.

    vitamine ne treba uzimati jer jedemo dosta povrca koje je bogatije vitaminima i mineralima nego voce. jedino cega u vocu ima vise je secer.

    cim izbacite UH iz prehrane i pocnete jesti prirodne namirnice i kvalitetne prirodne masnoce jacate imunitet. tko zeli moze naravno uzeti i neki dodatak kao sto vi uzimate ulje kima. najvazniji dodatak u modernoj prehrani je ipak ulje riblje jetre.

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala na odgovoru. Prije tjedan dana sam radikalno smanjio UH, ali nisam siguran da sam u ketozi, budući da su mi trakice za ketonska tijela to ne pokazuju, ili ne pokazuju gornju granicu. Zapravo čini mi se da te boje (i njihove nijanse) nisu jednostavne za očitati. (osim ako nisam daltonist :D). S druge strane, osjećam gorak okus u ustima, pojačano se znojim i imam problema s koncetracijom. Vjerojatno sam i razdražljiv. Čitao sam da je potrebno do tjedan dana da se uđe u ketozu pa je moje pitanje; što ako jedan dan posrnem i pojedem npr. krišku kruha ili kolač - je li u tom slučaju povratak u ketozu jednako težak i dugotrajan i da li se anulira upotpunosti već postignuti učinak? Možda ne trebam isticat, manje od 20 g UH mi poprilično teško pada; ne mogu reć da sam gladan, jer nije to glad već ogromna želja za ugljikohidratima. Pitam to jer nisam siguran da mogu izdržati mjesec dana (ili više) sa manje od 20 g UH dnevno.

    OdgovoriIzbriši
  14. @ urban, trakice za pokazivanje ketonskih tijela uopce nisu mjerodavne. one samo pokazuju VISAK ketonskih tijela u urinu, tj ne pokazuju ona ketonska tijela koja se u tijelu trose! ispocetka tijelo proizvodi vise ketona nego sto treba pa se oni izlucuju urinom i mogu se identificirati trakicama. medjutim kad se tijelo navikne na trosenje masnoce za energiju, regulira se proizvodnja ketona tako da se proizvodi onoliko koliko se trosi i nema viska u urinu. vi ste sigruno u ketozi, jer imate tipicne simptome.

    nakon sto jednom "posrnete" povratak u ketozu je laksi nego prvi put. s vremenom ce vam se osjecaj gladi smanjiti kao i zelja za jelom, ali vodite racuna da jedete dovoljne kolicine "dozvoljenih" namirnica i dovoljno masnoce. ne bojte se masnoce, ona daje sitost, hranu i energiju za tijelo. osim toga cini hranu ukusnijom.

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast na cjelokupnom blogu i odličnim tekstovima.
    Ima tu puno istine i pogađa bit stvari na jasan,
    jednostavan način. Treba potaknuti ljude da se sami zapitaju
    zašto današnje prehrambene preporuke o UH rezultiraju s
    toliko bolesti i prekomjernom težinom a ovaj blog to uspijeva.
    Ipak se u tekstovima potkradaju neke netočnosti i nelogičnosti
    koje mogu potkpoati vjerodostojnost tvrdnji a to bi bilo šteta.
    Npr. u ovom tekst stoji da 100g badema ima 7 g UH što nije istina,
    od orašastog voća bademi imaju ponajviše UH 19-20g na 100g i s
    njima teba biti oprezan.

    Također nije moguće, osim u početnoj fazi vježbanja i radikalne
    promjene načina prehrane istovremeno gubiti masne naslage i dobivati
    mišiće, svako povećanje mišićne mase dovodi i do povećanje masnih
    naslaga, na ovakvoj prehrani je moguće održavanje mišićne mase, a
    ozbiljnije povećanje teško jer nema inzulina koji će opskrbiti
    stanice s hranjivim tvarima.

    Zaključno s eslažem da je ovo vrlo poželjan način prehrane koji
    može dosta bolesti modernog doba riješiti.

    urbandragon
    I ja sam mislio na ću na ketozi osjećati razdralživosti umor i sl.,
    da neću moći obavljati zahtjevnije intelektualne poslove, no upravo suprotno
    niti sam umoran, niti razdražljiv, imam manje promjene raspoloženja i bez
    problema radim. Vjerojatno ti treba duže vremena da se privkneš ili ti ne paše
    ovakav način prehrane ako si ektomorf pa lakše podnosiš UH, iako bi ova prehrana
    bila najpreporučljivija za sve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Urbandragon, ja koristim fineli tablicu prehrambenih vrijednosti jer je jedina koja odvaja šećere i vlakna. Ostale tablice prikazuju zajedno šećere i vlakna kao ugljikohidrate, ali nas vlakna ne zanimaju jer ne utječu na šećer u krvi.

      Evo bademi imaju 6,6 g šećera i 7,2 g vlakana
      http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=en

      Što se tiče dobivanja mišićne mase, ja ne pričam o nabijanju mišića koje se inače postiže treningom i visokoproteinskom dijetom - tada se osim mišića dobiva i salo jer se proteini koriste za energiju tako što se pretvaraju u glukozu pa djeluju i na izlučivanje inzulina - koji potiče stvaranje masnih naslaga.

      Uz LCHF, koji nije visokoproteinska dijeta nego viskomasna, moguće je uz normalni trening dobiti normalne mišiće, dakle ne nabildane nego prirodne čvrste, bez istovremenog dobivanja sala - jer se masnoće koriste direktno za energiju i ne oslobađaju inzulin.

      Lijepo da ti prija ketoza :)

      Izbriši
  16. Urban Dragon

    Dorucak

    6 jaja
    150 gr slanine / speka
    100 gr kuhane brokule

    Rucak

    200 gr pecene piletine
    100 gr kuhanog karfiola
    2 kuhana jajeta

    Vecera

    150 gr pecene ribe
    Mijesana salata sa vrhnjem

    Primjeri dnevnog unosa da se svi kriteriji zadovoljeni. Za trening preporucujem 3 puta tegove a dva puta kardio sedmicno. Za tegove preporucujem German Volume Training za masu,kondiciju i snagu.

    Sretno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde,

      da li brokulu & karfiol kuhate za vikend, pa samo preko tjedna vadite po potrebi (kako spremate, prokuhate pa spremite u frižider..?)...ili kuhate netom prije obroka?

      Interesira me i spremanje temeljca u frižider. U kakvu posudu/lonac je najbolje spremiti; inox ili nešto dr.?

      Općenito me interesira vikend kuhanje i spremanje hrane za naredni tjedan.
      Kako spremate/skladištite i u kakvim posudama. Praktične su mi plastične posude s poklopcem koje poslažem u frižider jedna na drugu, međutim nekako mi plastika ne ide uz sve ovo "prirodno". Ako spremam u keramičke zdjele,nemam poklopce, a nemam ni toliko mjesta u frižideru.

      npr.kefir spremam u frižider u staklenim/keramičkim posudama. Ponekad, u nedostatku staklenki spremim u plastičnu bocu,poput kupovnog kefira/jogurta. Isto tako u plastičnoj boci nosim kefir na posao.

      Kako dolaze topliji dani, uplašila sam se majoneze od sirovih jaja (pa radim majonezu od kuhanih žutanjaka). Može li biti opasno kada ručak (Uključujući i majonezu)stoji na sobnoj temperaturi cca 4-5 sati?

      Puno hvala unaprijed na odgovoru.


      lijepi pozdrav

      Izbriši
    2. Skuhani i ohladjeni temeljac prebacim u drugu manju posudu (metalnu sa poklopcem) u frizider a ako ide u zamrzivac onda u plasticnu flasu ili plasticnu posudu sa dihtung poklopcem ili u modlu za kocke. Peceno meso kad se odmori nakon pecenja isjecem i u porcijskim velicinama spremim u vatrostalne plasticne posude. Brokulu i karfiol dobro ocijedim nakon kuhanja i poredam uz meso u posudi. Mada znam i svjeze povrcke staviti pa kad ih podgrijavam dovoljno omeksaju u mesnom umaku. Iskreno se nadam da ces do toplijih dana istrijebiti candidu. Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      Izbriši
    3. @ Bernard otkud ti pišeš? Pola tvojih komentara mi završi u neželjenu poštu, ne znam zašto. Jedan obrok dnevno je odlična stvar, ali Bernard to nije za početnike, nemoj ljude strašiti :)) Neka sami dođu do toga. Nakon duže vremena na LCHF obroci više nisu tako važni i lako se preskoči obrok jer tijelo stalno ima izvor goriva iz vlastitih masti. Međutim oni koji su navikli na sagorijevanje šećera, oni su ovisni o obrocima za nadopunjavanje energije. Zato, samo polako.

      @ Candy, ja skuhana jela čuvam u frižideru u inox posudama u kojima sam ih i kuhala. A taj dan kad uzimam porciju za ponijeti sa sobom, stavljam je u plastičnu posudu. Nikad ne podgrijavam u mikrovalnoj jer mikrovalna uništava hranu. Kefir nemoj čuvati u plastici jer ona ispušta otrovne kemikalije naročito u dodiru sa kiselim, i kad se zagrijava. Ja nikad ne bacam staklenke od maslina, ajvara, meda i sl, pa njih koristim za ponijeti kefir sa sobom.

      Ako nisi sigurna u porijeklo jaja, onda ih nemoj držati sirove na sobnoj temperaturi. Ali ako su jaja prava iz free range uzgoja, onda mogu stajati vani, ništa im neće biti.

      Pozdrav,

      Izbriši
    4. @Bernard
      Bilo kakvu metalnu posudu/loanc s poklopcem? Krećem u nabavku novog posuđa (ajme, stalno kuham pa mi sfalilo posuda :)) Pa da ne kupim pogrešno. Znači može inox? negdje sam čitala o štetnosti tih posuda ali sam zaboravila u čemu je poželjno kuhati/spremati hranu a koje posude izbjegavati. Mogu temeljac i u staklenoj posudi držati u frižideru, zar ne?

      Vatrostalne plastične - to su obične plastične s poklopcem, zar ne?
      Znači, spremi se sve za vikend i meso i povrće, poklopi, spremi u frižider i vadi svaki dan za posao. Ja na poslu ne mogu podgrijati. mogućnost podgrijavanja obroka je super stvar. :)

      Eheheheheh...s obzirom da sam nekad i 10 sati na poslu, dobro bi mi došla ideja kako se najesti ujutro pa da izdržim do večere (ajd nećemo pretjerivati do drugog doručka :))))) )

      Zanimljivo, jutros sam se najela čvaraka, za ručak uopće nisam bila gladna ko inače. :)

      Ali imam neopisivu želju za kefirom (mislim da mi se želja za slatkim "preobratila" u želju za kefirom). Mogu ga piti i piti i piti... I kad sam žedna i kad sam gladna i kad sam sita. Uvijek sam raspoložena za kefir. :)

      @Anita, vi znači isto pripremite povrće prije, i koristite ga slijdećih nekoliko dana. Pokušat ću i ja spremiti što više u nedjelju, jer dosta vremena trošim svako jutro na spremanje doručka i ručka.

      Ok za kefir, nosit ću u staklenoj boci od vode. Ni meni se plastika ne sviđa.
      Jaja nekad nabavim prava domaća (kokice slobodno šeću)a nekad kupim u marketu.

      Imam pitanje oko temeljca. Pročitala sam post na nekom forumu, da termosica nije dobra za toplu juhu jer juha postaje kisela. Imate li vi iskustva sa juhom? Nisam još kupila termosicu, pa ako je doista tako - neću ni kupovati. Pojesti ću juhicu za večeru.

      Pozdrav iz Zagreba :)

      Izbriši
    5. Candy, ne kupuj posuđe od aluminija jer ispušta metal u hranu. Kupuj nehrđajući čelik - inox ili obični emajl. Tave - nikako teflonske jer taj teflon je isto živi otrov. Najbolje su one starinske od lijevanog željeza.
      Temeljac se naravno može čuvati u staklu.

      Jela koja mi stoje 2-3 dana u frižideru su obično gulaši, juhe i variva sa mesom i povrćem. Samo povrće ne pripremam tako da stoji, već ga na brzinu pripremim svaki dan. Npr popržim tikvice na tavi ili skuham zelene mahune ili bacim smrznuti špinat na tavu na maslac i kad se otopi dodam vrhnje, sol i papar. Ovo sve ide brzo uz neku ribu, šniclu ili šta već. Ili smiksam sirovo povrće u smoothie. To ti je isto zgodno za ponijeti na posao, i zasitno. Imaš recepata za smoothije na blogu.

      Zgodna jela za ponijeti na posao koja se ne trebaju grijati su "zapečenci": Posložiš na pleh kriške tikvice ili patliđana, ili lagano obarenu brokolu i karfiol, posoliš i popapriš, po tome baciš ostake mesa od nekog prethodnog obroka ili piletine, dodaš malo pancete i mladog luka, sve pokopiš opet istim povrćem. Na kraju pomiješaš jaja i vrhnje i preliješ preko svega. Možeš posuti sezamove sjemenke, ili naribati sira i u pećnicu da se zapeče. Na ovaj način možeš kombinirati svašta.

      Sad sam se sjetila da ne koristiš mlječno. Umjesto vrhnja onda možeš upotrebiti kokosovo mlijeko ili gusti dio od kefira.

      Neznam što bi se juhi dogodilo u termosici. Ja je tako nosam okolo...

      Izbriši
    6. Hvala Anita. Znači inox ili obični emajl.

      Kakvo je vaše mišljenje o ovome inox posuđu:

      http://www.bestsellertv.com/inox.php

      Sviđa mi se što ima ovaj dio da mogu kuhati povrće na pari.
      Ovaj dio "kuhanje" bez masnoća me uopće ne interesira. :)

      Ovdje ima dobar opis i slike posuđa (preuzeto sa alternative)
      http://yuforum.net/zdrava-prehrana/zdravo-posudje-188879/

      U potrazi sam za novom tavom, s obzirom da teflonska ide u smeće.

      Evo zanimljivog dijela texta sa te stranice o Nehrđajućem Čeliku (Inoxu):

      Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.
      U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.
      Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
      Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.
      ---------------
      Anita, kako gledate na ovu rečenicu i spremanje temeljca u inox posudi u frižider? Ja bi najradije prebacila temeljac u staklenku pa u fridge.
      "Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala".

      Izbriši
    7. ja imam zepterovo posuđe, imam ga već 100 godina i valjda ću ga imati još 100 :)) nekad mi je žao da sam ga kupila jer se poželim novog posuđa a glupo mi je kupovati novo kad ovo ne stari. ja nikad ne vadim hranu iz lonca nakon kuhanja i nikad ne poprima okus metala, to se događa sa aluminijskim suđem. ako je kvalitetan inox onda nema što ispuštati, zato i je skup. ne grebem ga niti ribam jer ne treba. ako se nešto i zalijepi, to popusti kad se u posudu ulije voda.

      ali tave od inoxa ne valjaju jer se na njih sve lijepi, zato je željezna najbolja, barem meni.

      Izbriši
    8. Nekad se javim od kuce nekad sa mobitela,dva razlicita ISP. Mada ne znam kakve bi to veze imalo,mozda i filter za postu prepozna sta pisem :-) Ja koristim cast iron/gjutjärn/ gusano posudje uz nesto kao zepter. Do sad nisam primjetio da mi je temeljac/hrana promijenila ukus. Porcije za hranu sam negdje skupo dobio,pa podnose sve od minis 35 do plus 60. Ni tu nemam problema sve je ukusno kao i kad je tek skuhano. Vidis Candy kad se zeli sve se moze :-) Jedes kod kuce,pijuckas kefir i kad dodjes kuci onda opet jedes. Rijesis probleme i sa cuvanjem i podgrijavanjem a vrijeme za jelo na poslu posveti sebi.
      Sad se javljam sa mobila pa cemo vidjeti gdje cu zapasti :-)

      Izbriši
    9. Da, opet sam te našla u neželjenoj pošti. Iz nekog razloga Google misli da si sumnjiv :)) Dobro, sad češće provjerim pa te tu nađem :))

      Izbriši
    10. Sad znam sto me Google smatra ilegalcem. Nisam im dozvolio verifikaciju maila preko sms,svaki put kad logam u gmail ili ostavljam komentar moram traziti mobitel da ukucam broj. E taj mi posao ne treba :-)

      Izbriši
    11. Bernard Mar 19, 2012 10:30 AM
      Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      ---
      Bernarde, ne biste vjerovali, al cijeli ovaj tjedan doručukujem ok 7.30.(jaja na dosta masti + kupus). Oko 12-13h popijem 3 dcl zrelog kefira, i večeram tek oko 5, pola 6. Evo, sad je 16h, i sad sam pomalo gladna....

      Anita, negdje se zagubio moj post, pa mi niste odg.u vezi kiselog kupusa. Koliko max.smijem dnevno pojesti. Trebam li se ograničavati u kupusu kao i u kefiru? Je li bolje da konzumiram više kupusa (kao probiotik) umjesto kefira (da ne unosim previše UH).?

      Unaprijed zahvaljujem.

      lp

      Izbriši
    12. Candy, ako ti kupus ne smeta - znači ako te ne napuhuje i ako ti količina UH koje sadrži ne smeta u mršavljenju (ako je ono cilj) onda ga nastavi jesti toliko koliko ti prija. Nema nekih određenih količina hrane koje bi pasale svima jednako, zato treba ispobavati na sebi. Nećeš puno pogriješiti jer se ne radi ni o kakvim preparatima, već samo o hrani.
      Da li su potrebni probiotici u tabletama ili je dovoljan kupus i kefir je isto individualno, ovisi koliko je jaka infekcija candidom i koliko je jak organizam da je izbaci. Nekada je dobro pripomoći i sa tabletama, npr ako se simptomi ne smanjuju.

      Izbriši
    13. Nije mi problem pojesti kupus (koliko god okolina oko mene bila gadljiva kad jedem kupus). Interesira me je li bolje pojesti više kupusa, a manje kefira, ili obratno? 100g kiselog kupusa ima 4gUH, a 1dcl zrelog kefira 2g UH. Što mislite, koje ima više probiotika? Je li mi bolje pojesti 2x po 100g kupusa (8 g UH) ili popiti pola litre kefira, cca 10g UH. Ili oboje, tj.malo kupusa (50-100g za doručak),i oko pola litre kefira tijekom dana..? Kefir mi je baš super, a stalno se ograničavam u količini da ne pretjeram sa UH... Ponekad kad popijem čašu kefira prije spavanja imam baš grižnju savjesti jer sam ga popila "previše" (doručak cca 2 dcl, ručak 3 dcl, večera 2 dcl.....)Jer sam primjetila u periodu kad sam pila oko litre ili čak i više da sam malo dobila na kilaži....

      Izbriši
    14. Candy ne znam je li bolje pojesti više kupusa i manje kefira ili obrnuto. Sastav bakterija je različit pa je dobro uzimati i jedno i drugo. Izaberi neku umjerenu količinu npr 100 g kiselog kupusa i 2 dl kefira dnevno i drži se te mjere neko vrijeme pa ćeš vidjeti kako će ti djelovati.

      Izbriši
  17. UrbanDragon


    Opet ja :-)


    Ako zelis da trigg-as insulin nakon treninga a da opet samo dobijes na misicima,mozes direktno nakon treninga pojesti nesto punomasno a mlijecno uz nesto proteinsko. Tunjevina sa vrhnjem ili salata od jaja ili tome slicna kombinacija. Mada zadnja istrazivanja da tijelo upada u katabolu tek nakon 72 sata. Tako da ako nakon treninga nisi gladan ne trebas se forsirati jesti jer dan prije ili ubrzo prije treninga uneseni proteini i masnoce ce adekvatno biti iskoristene. Sto se tice badema znas li koliko je 100 grama badema,onako na oko kolicinski? Puna saka otprilike. Tako da u bademima,cashew i ljesnacima ne vidim prepreke niti ces izaci iz ketoze da ih i 100 grama dnevno pojedes. Cuvaj se crvene paprike,mrkve (pogotovo kuhane) a ostalo po Lchf povrce minimalno skuhaj/ispeci kako ces vecinu vlakana i vitamina uz minerale poslati u stomak a samim time drzati zeludac aktivnim i duze biti sit.

    OdgovoriIzbriši
  18. Radim dijet tako sto ne jedem UH. Sve super uspijeva sam me uhvatila želja za suncokretovim sjemenkama. Sada me zanima da li ih smijem jesti i da li sadrže UH i koliko. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana Anita, imam samo jedno pitanje, krenula sam na LCHF s ciljem da, osim nadutosti i vjerojatne candidijaze, te stalnih napada umora izgubim suvišnu težinu bez gladovanja. Ide mi dobro, nastojim biti na minimum UH, i ako sam gladna pojedem masnoće. Međutim imala sam dva velika napadaja gladi iako sam unijela poželjnih 2000 kcal, tijelo kao da je tražilo još, i to sam rješavala s još 500 kcal uglavnom iz masti. Tek nakon toga bi se organizam smirio i prestao biti gladan. Zanima me što mi je najpametnije činiti, nastojati smanjiti unos kcal na 2000 sada u startu, ili jednostavno ne razmišljati i jesti koliko mi tijelo traži, pa makar premašivalo taj iznos? Čitala sam po forumima da su se neki ljudi udebljali od PREVIŠE masti (kao, da je to moguće) pa imam lagani strah jer stvarno to ne bih htjela. Hvala puno na mišljenju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina upravo sam odgovorila na slično pitanje, pročitajte ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/zasto-se-debljamo.html?showComment=1388859867570#c3214691799066755279

      Izbriši
    2. Puno hvala, bilo je upravo kako ste rekli, prvih tjedan dana sam jela non stop, kasnije mi se smanjila količina obroka pa sam sada otprilike na dva obroka dnevno bez ikakve gladi (jedan manji i jedan veći). Ne važem se, ali mjerim cm, otišlo je oko 2.5 cm u struku u mjesec dana, ponekad mi se čini da je malo presporo, ali s druge strane osjećam se fenomenalno dobro i nikada više ne mislim skrenuti s ove prehrane. Iz tog razloga imam jednom u 10 dana 'cheat' dan da zadovoljim okolinu, potom se odmah drugi dan vratim lchfu-u, također, nisam izbacila ni orahe ni mliječno, pa sam sad u dilemi da li da ih izbacim pa možda ubrzam mršavljenje. Imam oko 15kg masnog tkiva viška. Puno hvala i čitam vas i dalje

      Izbriši
    3. I da, samo da dodam da nadutosti više nema ni trunke, i candidijaza - što je to? :) Umor se ne sjećam kako izgleda, iskačem iz kreveta kao iz topa, ne izležavam se ujutro, prestala sam popodne spavati a prije sam to radila svaki dan. Energija mi je na maksimumu.

      Izbriši
    4. Odlično Tina, na dobrom ste putu. Sad kad se apetit normalizirao, možete smanjiti unos orašastih plodova i mliječnih proizvoda. Dva obroka su sasvim dovoljna, baš tako jedan manji i jedan veći. Oršasto max šaka dnevno, mliječno izbacite osim ako vam baš treba malo vrhnja u kavu ili tako nešto u sitno. Pozdrav i sretno!

      Izbriši
    5. Hvala na srdačnim željama, imam samo još jedno pitanje - odlučila sam maknuti slatko vrhnje i vrhnje, te orahe i častiti se istima samo 1 tjedno, umjesto dosadašnjih 'cheat' dana. No, povremeno bih rado jela svježi kravlji sir (polumasni), je li to u redu? Nadam se da ću se za par mjeseci javiti s još boljim rezultatima (u kg, jer se po pitanju svega ostalog već sada osjećam fenomenalno). Hvala još jednom!

      Izbriši
    6. Tina nema generalnih pravila koja važe za sve isto, zato isprobavajte, tako ćete najbolje otkriti što baš vama najbolje odgovara :)

      Izbriši
    7. Otkrila sam - kontroliram kolicinu hrane, dakle recimo kalorije (znam da nije popularno ali je tako). No drzim se lchfa jer sam na njemu sretnija i zadovoljnija, i lakse mi je izdrzati i smanjeni kalorijski unos, a energije imam dovoljno, plus ne osjecam ostale simptome umora i bezvoljnosti. znam da je ovo ishrana na kojoj cu provesti zivot jer sam svjesna da, kad dosegnem zeljenu kilazu, cu moci bez straha poceti jesti vise a tezinu cu odrzati. :)

      Izbriši
  20. Iz svega ovog pročitanog shvatila sam da sam sve pogrešno radila a živela sam u ubedjenju da radim sve ispravno. Cilj mi je da smanjim kilažu nekih 10 kg, iako nisam u nekom katastrofa stanju. Uz sve to imam poremećaj štitne žlezde( imala za Ginisa TSH 174) i ušla u menopauzu sa svojih 49god(Inače i genetski mi je to predodredjeno). Da li sam dobro shvatila za moj slučaj: U početku bez voća, mlečnih proizvoda, orašastih plodova. Volala bih da mi neko napiše šta jede za doručak. pozdrav Aniti i svima koji prate ovaj blog uz jedno veliko Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  21. Sutra je moj početak novog načina ishrane. Kupila sve što je potrebno. Za ljude iz Srbije, psyllium ima da se kupi u zdravoj hrani u Dubrovačkoj 15, i to onaj iz HR, Ne kapiram samo da li su zobene mekinje isto što i ovsene. Molim Odgovor. Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  22. Zahvaljujem Anita na odgovoru. polako shvatam šta je šta i ulazim u jedan, nadam se zdraviji život. Najviše će mi nedostajati voće, a ostalo se prilagodjavam bez problema. Videću prvog meseca kako je moj organizam odreagovao, pa javljam. pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  23. Postovanje,




    Gospodjo Anita, ja citam vas blog vec duze vreme i mislim da je jako interesantan i poucan i hvala vam za vase vreme koje provodite uz blog sa namerom da pomognete ljudima.

    Htela bih da vas pitam nesto u vezi mrsavljenja: moj problem ide ovako....sve je pocelo od prosle godine kada sam u martu mesecu ostavila cigarete i naglo se ugoila 15 kg da napomenem ( visoka sam 1.68cm a teska sam trenutno 70 kg, i imam 34 godine). Posle dvije trudnoce imala sam po 100 kg ali bih opet uspevala da smrsam i uvek bi se vratila na 60 kg i tu sam tako otprilike jedno 10 godina odrzavala tu kilazu manje vise, sa mojim dijetama koje su naravno bile izgladnjivanje , bilo je dana kada sam zivela na jabukama , ili samo kafi i cigaretama, ili samo meso , ili nekakva dijeta iz novena (ali uvek bez brasna i secera i masti) razumem da je to greska velika.

    A sada naj interesantiniji deo je moja prehrana. Testeninu ( belo brasno, beli secer) ne koristim vec 10 godina, ali sam preterivala sa cokoladama ( znam da tu ima secera) ali nekako mi se cinilo neprimetno da bi ugrozilo moju liniju. Pocela sam neku svoju dijetu opet i jela po jednu sardinu konzervu I nekoliko svezih paprika, zelenu salatu, i krastavac , i to je sve u 24 h , to je premalo i tako uspela smrsaviti do 65kg u medju vremenu citala vas blog i recepte i pocela da se hranim prema LCHF , uvela vrhnje u ishrani, pilece meso, telece meso, jaja, pravila kokos kuglice (jako ukusne i pomazu kao zamena za slatike, mozda sam sa time preterala , pila po 3 litre ciste vode i plus cajeva i tako dalje i odjednom vidim da sam se ugoila i imam 70 kg? Kako je to moguce za tako kratko vreme.




    Molim vas da me uputite kako da zdravo smrsam , zelela bih da se vratim na svoju staru kilazu 60 kg i takodje bih zelela da se zdravo hranim i uzivam u hrani i zivim bez brojanja kalorija to je jako naporno, oduzima vremena i plus baca u depresiju (u mom slucaju), i nemogu vecito biti gladna.

    Moram da napomenem da sam aktivna i da sam svaki dan hodala po 4 km , plus uvek nesto po kuci radim , cistim, kuvam za dvoje dece i muza.

    OdgovoriIzbriši
  24. Pozdrav, upomoć! :) Čitam Vašu stranicu i već tjedan dana konzumiram samo dozvoljenu hranu. Uz to vježbam svaki dan i u keto fazi sam, međutim vaga pokazuje već tjedan dana isto- nema pomaka. U fazi sam da odustanem. Imate li slična iskustva i što mi savjetujete? Unaprijed hvala, lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. savjetujem - strpljenje i istrajnost. rezultati ne dolaze preko noći.

      Izbriši
    2. Anonimno, svi bismo željeli znati i tko ste... Eto vam jedan mali savjet: strpljenja! Niti od LCHF prehrane ne možete očekivati čuda, a ako ste pročitali tekstove na ovom blogu i komentare ispod, mogli ste zaključiti da se čuda ne događaju i da za sve treba stpljenja i vremena.
      Kako znate da ste u ketozi? Kako ste to izmjerili? Da uđete u optimalnu ketozu, treba Vam par tjedana, a ne par dana. Čak i da jeste u ketozi, to Vam ne garantira mršavljenje. U roku od tjedan dana nemoguće je otopiti i gram sala, počne se gubiti voda. Kod mene je bilo tek da sam zaustavila debljanje, odmah, prvi tjedan na LCHF prehrani. Također, to treba biti LCHF, a ne da mi mislimo da je LCHF.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    3. Evo vec drugi tjedan s na toj prehrani
      Stvarno pazim
      Sva sam sretna vaga pokazuje kilu manje
      Kupila sam u apoteci trakice za mjerenje
      Ljubicaste su
      Mislim da mi se iz usta osjeca neugodan miris
      Upomoc znate li sta o tome
      Nebi htjela zbog toga sada odustati
      Hvala na pomoci

      Izbriši
  25. neki imaju zadah iz usta i metalni okus kada uđu u ketozu - prolazno

    OdgovoriIzbriši
  26. Postovani, u menopauzi sam zbog preboljenog karcinoma jajnika prije 7 godina, hrpa kilograma se nakupila i eto me na LCHF, zao mi je sto prije nisam otkrila vas blog, ali nikad nije kasno :-) Zanima me da li imate neku preporuku za osteoporozu ili neki dodatak koji bi trebala uzimati zbog menopauze, zelim natrag bar djelomicno svoj zivot, sa svime sam se nekako pomirila ali ne i sa toliko prekomjernih kilograma. Hvala Vam na ovom fenomenalnom blogu i knjigama.
    Lp,
    z
    Zeljka

    OdgovoriIzbriši
  27. kao prvo poštovanje svima a posebno aniti.
    naime već sam 14 dana na ovoj ishrani i skinuo sam 8 kg, ali sam se striktno pridržavao. zanima je dali sada smijem polako uz doručak uzimati kiselo vrhnje cca.180g i neko voće tijekom dana i koje?
    hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  28. Pozdrav!

    Zanima me da li se ovakav režim preporučuje i dojiljama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dojiljama preporučam opušteni LCHF. Što je opušteni, a što strogi LCHF pročitajte ovdje:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/10/lchf-individualni-plan-za-mrsavljenje.html

      Izbriši
  29. molim ako netko ima kefira za pokloniti? unaprje hvala!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Ako smatrate da su informacije koje ste ovdje dobili za vas vrijedne i ako želite podržati moj volonterski rad na ovom blogu, možete to učiniti novčanim darom.

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.