subota, 7. kolovoza 2010.

Ako ne mrsavite uz LCHF – moguci uzroci


Andreas Eenfeldt, švedski "dietdoctor", jednom je prilikom sabrao najčešće razloge zbog kojih oni koji imaju višak kila ipak ne mršave uz LCHF:

Ogranicite unos ugljikohidrata a ne unos masnoca
Ne pokusavajte ograniciti masnoce i kalorije, ovo se pokazalo neucinkovito na duze staze. Nekoliko kilograma se na pocetku moze izgubiti, ali poslije dolazi do ponovnog debljanja, jo-jo efekt. Vec je dobro dokumentirano da niskougljikohidratna prehrana daje puno bolje rezultate.
Kod nekih osoba niskougljikohidratna prehrana dovodi do vrlo brzog mrsavljenja, narocito mladji muskarci nekad jako brzo smrsave samo izbacujuci gazirana pica i slatkise. Vecina LCHF sljedbenika izgube prvi tjedan nekoliko kilograma i nastavljaju mrsaviti 0,5 – 1 kg tjedno (25 – 50 kg godisnje) tako sto izbace hranu sa secerom i skrobom. Ovaj tempo odrzavaju dok ne dostignu svoju idealnu tezinu ili joj se poprilicno priblize. I to bez gladi posto je ostala hrana dozvoljena u zeljenoj kolicini. Medjutim jedan dio (narocito zene u srednjoj dobi ili starije) imaju poteskoca u mrsavljenju iako se drze LCHF. Nadam se da cete u tekstu koji slijedi pronaci moguce uzroke i savjete za pomoc.

Imajte strpljenja
Koliko dugo vam je trebalo da nakupite suvisne kilograme? Sigurno vise godina, kod nekih i vise desetljeca. Koliko puta ste pokusali smrsaviti sto je moguce vise u sto kracem roku? Da li je ovo funkcioniralo?
Nastojanje da se brzo smrsavi izgladnjivanjem obicno dovodi do toga da se izgubi tekucina u tijelu, misici i nesto masti. Kod izgladnjujucih dijeta tijelo smanjuje potrosnju energije zbog stednje, pa kad vise ne mozemo podnijeti gladovanje (sto ne moze nitko na duze staze) pocnemo se ponovo debljati sto god da pojedemo, jer tijelo koje je osjetilo glad, sve sprema ”za kasnije”. Najcesce se dobije jos vise kilograma nego prije dijete, sa vise masnog tkiva, manje misicne mase a time i sporijeg sagorijevanja. Vjerojatno se usporava i metabolizam.
Ozbiljniji visak kilograma ne moze nestati ni za mjesec ni za dva, koliko god vam to proizvodjaci i prodavaci obecavali sa svojim cudotvornim preparatima i metodama. Za trajno mrsavljenje potrebne su dugotrajne promjene u nacinu zivota i strpljenje. Kad pronadjemo nacin prehrane koji ce nam pomoci da reguliramo tjelesnu tezinu a uz koji cemo biti siti i zadovoljni, necemo vise ni misliti da se vratimo ”na staro”.
Razmisljajte pozitivno: ako ipak pomalo mrsavite, na kraju cete se rijesiti viska kilograma, koliko god trebalo vremena. Cak i spori napredak je napredak.

Ne bojte se prirodnih masnoca
Mnogi cine istu gresku kad promijene nemasnu prehranu u LCHF. Smanje radikalno secer i druge ugljikohidrate a nastavljaju jesti poprilicno nemasno. Rezultat je izgladnjivanje, jer tijelo ne moze dobiti dovoljno energije ni iz ugljikohidrata ni iz masnoce. Nakon odredjenog vremena izgladnjivanja kad se covjek konstantno osjeca umoran i gladan, nije cudo da odustane.
Rjesenje je da se jede do sita dodavanjem prirodne masnoce. Maslac, vrhnje, maslinovo ulje, masno meso i riba, slanina, jaja, kokosovo ulje itd. Jedite dovoljno da se osjecate siti, pogotovo u pocetku.
Ne zabrinjavajte se da cete se udebljati. Mozda zvuci neobicno ali cinjenica je da je skoro nemoguce dobiti masne zalihe bez dovoljno velikog unosa ugljikohidrata. Vasa razina inzulina u krvi je niska i zbog toga stanice ne mogu spremati masnocu nego se masnoca sagorijeva za energiju.

Ne gledajte na vagu ako ste nedavno provodili izgladnjujucu dijetu za mrsavljenje
Kako je navedeno, izgladnjivanje dovodi do smanjenja muskulature. Dugotrajno provodjenje ovakve dijete moze cak dovesti do smanjenja unutrasnjih organa. Kada pocnemo jesti vise hranjivih tvari onda tijelo nezaobilazno nastoji popraviti stetu. Zato je vrlo uobicajeno da se nakon zavrsene kure izgladnjivanja brzo ponovo dobije na kilazi. Ovo donekle vazi i ako se predje na LCHF prehranu, ali postoji jedna razlika: LCHF prehranom se minimalizira dobivanje masnog tkiva. Dokle god ogranicavamo unos ugljikohidrata razina inzulina ce biti niska a time i otezano povecavanje masnoce.
Ne mozemo sprijeciti tijelo da vrati izgubljenu muskulaturu i obnovi unutrasnje organe. To ni ne bi bilo dobro. Sto vise nam se vrati misica vise se ubrzava sagorijevanje masnoce. Osim toga tijelo izgleda puno bolje sa normalnim misicima a i drzanje se popravlja. Tijelo postaju jace, imamo vise energije i smanjuje se rizik od bolova u ledjima i zglobovima. Zato je moguca nesto veca brojka na vagi, ili nepromijenjena ako istovremeno dok dobivamo misice gubimo masne naslage.
Zato je najpametnije ne vagati se, cak ukloniti vagu iz kuce i sacekati nekoliko mjeseci sa vaganjem. 
Najcesce se rezultat puno brze vidi na centimetru i na odjeci nego na vagi. Masne zalihe sa stomaka nestaju dok muskulatura postaje jaca. Na kraju ce i vaga poceti pokazivati rezultat iako to u tezim slucajevima moze potrajati neliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ali dotad je tijelo vec poprimilo jedan drugaciji i zdraviji oblik.

Zene: izbjegavajte voce
Obicno zene imaju problema da prestanu jesti voce. Koliko god je voce zdravo, ipak sadrzi secer, koji podize nivo inzulina u krvi i zaustavlja sagorijevaje masnoce. Cak moze dovesti i do povecanja tezine. Zato je najbolje bez voca. Sve hranjive tvari i vlakna koje sadrzi voce imate i u povrcu, samo bez secera.

Muskarci: izbjegavajte pivo
Veliki trbuh kod muskaraca se cesto u sali naziva ”pivski stomak” ali ima u tome puno istine. Pivo sadrzi velike kolicine jecmenog slada koji blokira sagorijevanje masnoce kao i svaki drugi secer.
Ako se ne mozete odreci alkoholnih pica, pocastite se radije povremeno casom vina ili casicom rakije, konjaka ili whiskeya.

Pazite se umjetnih zasladjivaca
Mnogi zamjenjuju secer sredstvima za zasladjivanje vjerujuci da ce smanjenje kalorija dovesti do smanjenja kilograma. Iako je to teoretski moguce, ipak se u praksi pokazalo da umjetni zasladjivaci imaju isti utjecaj na tezinu kao i secer.
Ovo vjerojatno ovisi o tome sto se od slatkog okusa u tijelu pocinje izlucivati inzulin u iscekivanju da ce u krvotok doci secer, a inzulin sprecava sagorijevanje masnoce. Osim toga slatki okus odrzava u nama zelju za jelom pa dovodi do cestog grickanja izmedju obroka.
Zato je najpametnije izbjegavati zasladjivace i odviknuti se slatkog okusa.

Vodite racuna da lijekovi mogu utjecati na tjelesnu tezinu
Mnogi lijekovi mogu utjecati na tjelesnu tezinu. Naravno da o eventualnim promjenama terapije trebate razgovarati sa svojim lijecnikom.
  • Injekcije inzulina su najvjerojatnije najgore za tjelesnu tezinu, pogotovo visoke doze. Potreba za inzulinom moze se smanjiti pomocu niskougljikohidratne prehrane, cime se olaksava i mrsavljenje. Dijabetes tip 2 moze se tretirati i tabletama metmorfin koje ne dovode do debljanja i mogu smanjiti potrebu za inzulinom.
  • I druge vrste lijekova za dijabetes mogu dovesti do povecanja tjelesne tezine kao razne vrste tableta koje utjecu na podizanje inzulina.
  • Kortizon u tabletama je jos jedan lijek koji najcesce dovodi do povecanja tjelesne tezine, narocito u visokoj dozi. Nazalost je ovo najcesce neophodan lijek za onoga koji ga dobije, ali je vazno prilagoditi dozu tako da se ne uzima vise nego sto je neophodno. Lokalna upotreba u obliku kreme ili spreja za nos nema djelovanja na tjelesnu tezinu.
Osim ovih dvaju najgorih, i slijedeci lijekovi mogu imati utjecaja na tezinu:
  • Neuroleptici protiv psihoza
  • Odredjeni antidepresivni lijekovi
  • Neka sredstva za kontracepciju
  • Lijekovi protiv visokog tlaka
  • Lijekovi za epilepsiju
  • Lijekovi za alergije

Kontrolirajte stres i dovoljno spavajte
Stres i nedovoljno sna mogu povecati nivo hormona kortizola u tijelu koji utjece na povecanje tjelesne tezinu. Imate li poteskoca za tjelesnom tezinom onda imate ekstra razlog da ucinite sto god mozete za smanjenje nepotrebnog i pretjeranog stresa, kao i da sebi priustite dovoljno sna.

Jedite umjerene kolicine
Jedan dio osoba koje pocnu sa niskougljikohidratnom prehranom shvate doslovno da ne treba brojiti kalorije i da mogu jesti koliko ih volja, pa jednostavno pretjeruju sa kolicinom hrane. Iako je zapravo nemoguce da se bez ugljikohidrata dobije na tezini, ipak kod pretjeranog unosa hrane tijelo nema razloga sagorijevati energiju iz masnih naslaga jer dobiva i previse iz hrane. Dakle trosimo ono sto jedemo umjesto nakupljenog sala i kilaza stoji nepromjenjena.
Najcesce se radi se o tome da jedemo i kad vise nismo gladni, zato sto nam je nesto ukusno i fino. Zato pripazite na:
  • Mlijecne proizvode
  • Vrhnje
  • Sir
  • Orasaste proizvode
Posto su ovi proizvodi dosta kaloricni lako se i brzo dobije u sebe 500-1000 kalorija ekstra. Ako usprkos tomu ne dobivate na tezini, to je zapravo fantasticno, ali naravno ovo moze kod mnogih zaustaviti mrsavljenje. Jos je moguce i da mlijecni proizvodi mogu imati negativan efekat na mrsavljenje zbog mlijecnog proteina koji oslobadja ekstra inzulin.
Prijedlog je da izbacite ove namrinice iz prehrane da vidite da li cete bez njih mrsaviti. Kasnije mozete pokusati ponovo ubaciti jednu po jednu od ovih namirnica i pratiti da li ce se mrsavljenje zaustaviti. Tada cete biti sigurni sto smijete jesti a sto ne u fazi mrsavljenja.

Kontrolirajte da li ste unos ugljikohidrata sveli na minimum
Mnogi unose puno vise ugljikohidrata nego sto misle. Mozete kontrolirati svoj dnevni unos u nekoj od prehrambenih tablica ili citajuci deklaraciju na proizvodu, tako da ne unosite vise od 20 g ugljikohidrata dnevno.
Npr jogurt i mlijeko sadrze 5 g ugljikohidrata na 100 g namirnice, jagode 8 g ugljikohidrata na 100 g namirnice, 100 g badema sadrzi 7 g ugljikohidrata, a 100 g zelenih mahuna 4 g ugljikohidrata. Recimo da ste ujutro pojeli 2 dl jogurta = 10 g UH i 200 g jagoda = 16 g UH, u toku dana grickali 100 g badema = 7 g UH, za rucak kao prilog uz meso pojeli 250 g zelene mahune = 10 g UH, popili 3-4 kave sa mlijekom, ca 1,5 dl mlijeka = 7 g UH.
Samo ovo nabrojeno sadrzi 50 g UH, a vjerojatno bude toga jos i vise u toku dana, iako ste popuno izbacili namirnice vrlo bogate ugljikohidratima.

Bavite se tjelesnom aktivnoscu
Od umjerene doze tjelesne aktivnosti bez radikalne promjene prehrane necemo ostvariti znacajnije rezultate u gubitku kilograma. Ali redovno i dugotrajno treniranje moze pomoci u mrsavljenju jer sagorijeva misicni glikogen (spremljene ugljikohidrate) sto cini da poslije toga mozemo podnijeti nesto vecu kolicinu ugljikohidrata u prehrani bez da dodje do podizanja inzulina. Jednostavnije receno, ako se mnogo krecemo ne trebamo biti toliko oprezni sa svakim gramom UH kojeg unosimo sa prehranom. Osim toga uz LCHF prehranu se glikogen prazni puno brze.
Treniranje s opterecenjem ima taj pozitivni efekat sto povecava misicnu masu a time i deponij glikogena sto povecava toleranciju na ugljikohidrate. Osim toga je moguce da se treniranjem jedan dio masnog tkiva zamjenjuje misicnim tkivom. I na kraju, veca misicna masa dovodi do vece potrebe tijela za energijom pa time i do brzeg sagorijevanja masnoce.

Mislite na hormone
Neke osobe, pogotovo zene, imaju usporeni metabolizam zbog premalo hormona stitnjace. Obicno su simptomi umor, osjecaj hladnoce, usporena probava, suha koza itd. Ovo moze dovesti i do povecanja kilograma, obicno ne vise od 5 kg. Moze se testirati jednostavnim krvnim uzorkom.
Nedostatak joda moze dovesti do smanjenja hormona stitnjace. Ako je ovo u pitanju onda pomaze uzimanje dovoljno ribe, rakova i sol obogacena jodom. Neki mozda trebaju uzimati nadomjestak ovog hormona u tabletama.
I spolni hormoni mogu utjecati na tezinu. U klimakteriju kod zena se smanjuje razina estrogena sto moze dovesti do povecanja nekoliko kilograma. Cak se i kod muskaraca s godinama smanjuje razina testosterona sto moze utjecati na odredjeni visak kilograma, obicno na stomaku.
U principu je ovo najnormalija stvar, i zapravo je vrlo tesko ako ne i nemoguce zadrzati istu tezinu u srednjoj dobi kakvu smo imali kao tinejdjeri. Alternativa je uzimanje umjetnih hormona, koji kao i svaka druga medicina imaju odredjene nuspojave.

Izbjegnite nedostatak D-vitamina
D-vitamin je zapravo isto jedan hormon kojeg dobivamo od jakog sunca. Nedostatak ovog vitamina je moguc u zimskoj polovici godine, pogotovo kod pretilih osoba. Jedna nova studija pokazala je da su osobe sa nedostatkom D-vitamina koje su ga uzimale kao dodatak prehrani (4000IU/dan) imale manje nivoe inzulina i bolju osjetljivost prema inzulinu, sto bi trebalo olaksati i mrsavljenje.
Inace je dobro izbjegavati nedostatak D-vitamina radi poboljsanog imuniteta, zastite od raka, snaznijeg skeleta i boljeg raspolozenja.

Isprobajte povremeno preskakanje obroka
Isprobajte povremeni post (Intermittent fasting, IF), vrlo popularno medju sljedbenicima Primal i Paleo stila. Povremeno preskocite obrok ako niste gladni, ili preskocite obroke jedan cijeli dan, uz pijenje tekucine naravno. No ovo je savjet samo za one koji su vec duze vrijeme na LCHF prehrani i cije tijelo se prebacilo na trosenje masti za energiju. Oni koji jedu standardnu prehranu bogatu ugljikohidratima trose glukozu za energiju i zato ovise o redovnim obrocima radi nadopunjavanja energije. Oni vrlo lose podnose glad. 


52 komentara:

  1. Potvrdjujem sve ovo sto je napisano.Na sebi sam isprobala i izgubila 20kg uz ovakah rezim prehrane.Prporucujem svima da probaju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast stosi napisala za jelo, istina 100% i ja sam poceo da ozbiljno razmisljam o tome i vec davno ne jedem,prjeno i kimikalije.Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. e pozdrav
    ja imam jedno pitanje
    prije godinu dana sam pocela isprobavati razne dijete i nakon pola godine neuspjeha i razocaranja krenula sam s ovim rezimom prehrane (super je) izgubila sam 8 kg-napokon. prestala sam s ovom prehranom al sam pazila na kolicinu hrane koju unosim i uvela malo sporta i kg se nisu vratili, ali ja jos uvijek ima viska, nepricam o 1-2kg vec o 8-9kg.....pa sam se prije 10 dana opet odlucila na "meso", ali vaga a ni metar nepokazuju nikakve promjene, kupila sam stapice za mjerenje ketoze i nista, neprelazim dnevnu granicu od 20 ug dnevno, pa neznam gdje grijesim, jel imate kakav savjet???? a nebrine me toliko ni vaga nicm koliko ketoza, znam da ce se napredak kad tad vidjeti al mi je cudno jer prije nisam imala takvih problema, heeelp
    unaprijed zahvalna na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  4. bok! zadnjih kilograma se uvijek teze rijestiti. trebat ce vise strpljenja ovaj put. mozda je rjesenje da jos vise smanjite unos UH, npr da izbacite na neko vrijeme mlijecne proizvode, kao u Zelenoj Kuri.

    OdgovoriIzbriši
  5. pa bas sam odlucila da na par dana svedem ug na min da vidim da li ce biti promjene, samo jos jedno pitanje zvakace gume??? jako rijetko ih koristim, al me zanima da li one imaju kakav utjecaj?

    OdgovoriIzbriši
  6. zvakace obicno sadrzavaju umjetne zasladjivace s kojima imamo dva problema: prvo nisu zdravi a drugo slatki okus sam po sebi cak i kad ne dolazi od secera moze izazvati lucenje inzulina i pojacanu glad.
    medutim ako rijetko koristite zvakace pretpostvljam da nece imati neki specijalni utjecaj na vas.

    OdgovoriIzbriši
  7. Postovana, zanima me Vase misljenje da li mogu koristiti prah peruanske mace (Lepidium Meyenii, obzirom da mi pomaze kod reguliranja simptoma menopauze (valunzi i znojenje). Inace imam 37 godina i u preranjenoj sam menopauzi vjerojatno vec nekoliko godina. Sastav mace su uglavnom ugljikohidrati, nesto poteina i masnoca.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. nikad do sada nisam cula za ovu biljku, ali evo sad sam malo procitala ovdje http://www.lepidiummeyenii.com/ i rekla bih da je sasvim okej. izgleda da je to biljka koja se stoljecima koristila radi svojih pozitivnih djelovanja na zdravlje, izmedju ostalog regulira hormonalni balans pa tako pomaze kod menopauze.
    u svakom slucaju imam vise povjerenja u biljni svijet nego u kemikalije iz industrije lijekova.

    OdgovoriIzbriši
  9. pozdrav,

    super blog, ali imam jedno pitanje

    - čitajući po netu o low carb prehrani, primjetio sam da se spominju tzv dani punjenja kada se jedu UH u neograničenim količinama, ali se izbjegavaju masti. Može neko objašnjenje tog principa...

    Hvala,

    OdgovoriIzbriši
  10. @ urban to su nesporazumi. tijelo trosi ili glukozu (secer, UH) ili masnocu za energiju, ovisno da li jedemo high carb ili low carb. oni kojima je gorivo glukoza (koji jedu high carb) trebaju "punjenja" pred treninge, natjecanja itd zato sto se ogranicene zalihe glikogena vrlo brzo trose a tijelo se ne moze tako brzo "presaltati" na koristenje masnoce za energiju.

    medjutim oni koji jedu low carb, njihovo tijelo je vec "presaltano" sa trosenja glukoze kao primarnog izvora energije na trosenje masnoce i njihovi izvori energije nisu tako ograniceni, jer masnocu imamo pohranjenu na tijelu a dobivamo je naravno i kroz prehranu. ovdje nema potrebe za nikakvim "punjenjima" - sto bi se covjek punio secerom ako mu tijelo ne radi na secere? sto bi u auto lijevali benzin ako je auto dizelas?

    kad se tijelo jednom prilagodilo na low carb prehranu i trosenje masnoce za energiju, povecava se i izdrzljivost i snaga, o tome svjedoce mnogi poznati elitni sportasi koji jedu LCHF. ljudi trce maratone bez ikakvog "punjenja" isto kao sto su nasi davni preci morali trcati za mamutom toliko dugo dok ga ne uhvate - bez punjenja.

    pojedemo li jednu bananu prije treninga, zeznuli smo stvar: secer iz banane podize inzulin koji zaustavlja izgaranje masnoce koju trebamo za energiju tokom treninga!

    OdgovoriIzbriši
  11. Postoji li neka preporuka o količinskom unosu masnoća na režimu high fat? Ja sam primjetio da me UH debljaju i to sasvim slučajno tj na putovanju na Tajland budući da sam tamo jeo uglavnom plodove mora i hrpu povrća pa sam ograničio njihov unos, ali sam istodobno povećao unos proteina (jer tako kažu na bodybuild-erskim forumima) :). Sada vidim da je to možda bilo pogrešno. Iskreno, pomalo zazirem od masnoća životinjskog podrijekla pa me je strah da ako ću ako sad povećam njihov unos ponovo napraviti neku pogrešku, jer imam par kg viška i stagnaciju u mršavljenju. U vezi s s tim; ako tijelo koristi masnoću za energiju znači li to veću efikasnost tj da će tijelo koristiti vlastite masne naslage ako je uz smanjeni unos UH i unos masnoća kontroliran.Ako tijelu neprestano putem prehrane dostavljamo masti ono nema potrebu posegnuti za rezervama, ili?
    I još jedno pitanje za kraj, ako izbacimo voće (i med) treba li uzimati vitaminske suplemente? Ja sam godinama oštro bio protiv njih, ali sam zaključio da cu C-vitamin, ulje crnog kima i med učinili puno za moju kroničnu upalu sinusa i neprestano oslabljeni imunitet.

    Hvala puno na odgovorima,

    LP

    OdgovoriIzbriši
  12. @ urban od masnoca se nikako ne mozete udebljati ako ne jedete ugljikohidrate. bioloski nemoguce. bez prisustva inzulina koji se luci samo ako jedemo UH (a ponekad i ako jedemo previse proteina) nema debljanja. e sad naravno moze se dogoditi da se niti ne mrsavi ako se jede previse, jer tijelo dobiva dovoljno iz hrane i ne treba trositi zalihe.

    hranu ne treba ni vagati ni racunati (osim kontrole unosa UH). svi smo dosta razliciti po gradji tijela, kolicini misicne mase i brzini metabolizma tako da nema pravila koje bi vazilo za sve jednako. ono sto trebamo slusati je svoje tijelo. jesti kad smo gladni i jesti do sitosti, ali se ne prejesti. tu je sva mudrost. gladovati se nikako ne smije jer se tijelo tada postavlja u obrambenu poziciju i stedi energiju jer "misli" da dolaze teska vremena. pojedemo li vise nego sto tijelu treba necemo mrsaviti. zato svatko za sebe mora odrediti ritam jedenja i kolicinu hrane. radi se o tome da pratite osjecaj u stomaku dok jedete. kad osjetite sitost - prestati. vecina nas voli pojesti i jos malo preko toga jer je hrana ukusna i fina tako da je zapravo taj momenat jedini na kojeg treba obratiti praznju. i naravno ne grickati medju obrocima "dozvoljene" grickalice zato sto su fine. ovo mogu priustiti ljudi koji su dosegli zeljenu tjelesnu tezinu ali oni koji zele smrsaviti se ipak trebaju kontrolirati.

    masnoce se ne trebate bojati ni u kojem smislu. ne stedite masnocu jer ona daje fantastican osjecaj sitosti i zapravo se pojede manje kad jelo sadrzi dovoljno masnoce.

    vitamine ne treba uzimati jer jedemo dosta povrca koje je bogatije vitaminima i mineralima nego voce. jedino cega u vocu ima vise je secer.

    cim izbacite UH iz prehrane i pocnete jesti prirodne namirnice i kvalitetne prirodne masnoce jacate imunitet. tko zeli moze naravno uzeti i neki dodatak kao sto vi uzimate ulje kima. najvazniji dodatak u modernoj prehrani je ipak ulje riblje jetre.

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala na odgovoru. Prije tjedan dana sam radikalno smanjio UH, ali nisam siguran da sam u ketozi, budući da su mi trakice za ketonska tijela to ne pokazuju, ili ne pokazuju gornju granicu. Zapravo čini mi se da te boje (i njihove nijanse) nisu jednostavne za očitati. (osim ako nisam daltonist :D). S druge strane, osjećam gorak okus u ustima, pojačano se znojim i imam problema s koncetracijom. Vjerojatno sam i razdražljiv. Čitao sam da je potrebno do tjedan dana da se uđe u ketozu pa je moje pitanje; što ako jedan dan posrnem i pojedem npr. krišku kruha ili kolač - je li u tom slučaju povratak u ketozu jednako težak i dugotrajan i da li se anulira upotpunosti već postignuti učinak? Možda ne trebam isticat, manje od 20 g UH mi poprilično teško pada; ne mogu reć da sam gladan, jer nije to glad već ogromna želja za ugljikohidratima. Pitam to jer nisam siguran da mogu izdržati mjesec dana (ili više) sa manje od 20 g UH dnevno.

    OdgovoriIzbriši
  14. @ urban, trakice za pokazivanje ketonskih tijela uopce nisu mjerodavne. one samo pokazuju VISAK ketonskih tijela u urinu, tj ne pokazuju ona ketonska tijela koja se u tijelu trose! ispocetka tijelo proizvodi vise ketona nego sto treba pa se oni izlucuju urinom i mogu se identificirati trakicama. medjutim kad se tijelo navikne na trosenje masnoce za energiju, regulira se proizvodnja ketona tako da se proizvodi onoliko koliko se trosi i nema viska u urinu. vi ste sigruno u ketozi, jer imate tipicne simptome.

    nakon sto jednom "posrnete" povratak u ketozu je laksi nego prvi put. s vremenom ce vam se osjecaj gladi smanjiti kao i zelja za jelom, ali vodite racuna da jedete dovoljne kolicine "dozvoljenih" namirnica i dovoljno masnoce. ne bojte se masnoce, ona daje sitost, hranu i energiju za tijelo. osim toga cini hranu ukusnijom.

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast na cjelokupnom blogu i odličnim tekstovima.
    Ima tu puno istine i pogađa bit stvari na jasan,
    jednostavan način. Treba potaknuti ljude da se sami zapitaju
    zašto današnje prehrambene preporuke o UH rezultiraju s
    toliko bolesti i prekomjernom težinom a ovaj blog to uspijeva.
    Ipak se u tekstovima potkradaju neke netočnosti i nelogičnosti
    koje mogu potkpoati vjerodostojnost tvrdnji a to bi bilo šteta.
    Npr. u ovom tekst stoji da 100g badema ima 7 g UH što nije istina,
    od orašastog voća bademi imaju ponajviše UH 19-20g na 100g i s
    njima teba biti oprezan.

    Također nije moguće, osim u početnoj fazi vježbanja i radikalne
    promjene načina prehrane istovremeno gubiti masne naslage i dobivati
    mišiće, svako povećanje mišićne mase dovodi i do povećanje masnih
    naslaga, na ovakvoj prehrani je moguće održavanje mišićne mase, a
    ozbiljnije povećanje teško jer nema inzulina koji će opskrbiti
    stanice s hranjivim tvarima.

    Zaključno s eslažem da je ovo vrlo poželjan način prehrane koji
    može dosta bolesti modernog doba riješiti.

    urbandragon
    I ja sam mislio na ću na ketozi osjećati razdralživosti umor i sl.,
    da neću moći obavljati zahtjevnije intelektualne poslove, no upravo suprotno
    niti sam umoran, niti razdražljiv, imam manje promjene raspoloženja i bez
    problema radim. Vjerojatno ti treba duže vremena da se privkneš ili ti ne paše
    ovakav način prehrane ako si ektomorf pa lakše podnosiš UH, iako bi ova prehrana
    bila najpreporučljivija za sve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Urbandragon, ja koristim fineli tablicu prehrambenih vrijednosti jer je jedina koja odvaja šećere i vlakna. Ostale tablice prikazuju zajedno šećere i vlakna kao ugljikohidrate, ali nas vlakna ne zanimaju jer ne utječu na šećer u krvi.

      Evo bademi imaju 6,6 g šećera i 7,2 g vlakana
      http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=en

      Što se tiče dobivanja mišićne mase, ja ne pričam o nabijanju mišića koje se inače postiže treningom i visokoproteinskom dijetom - tada se osim mišića dobiva i salo jer se proteini koriste za energiju tako što se pretvaraju u glukozu pa djeluju i na izlučivanje inzulina - koji potiče stvaranje masnih naslaga.

      Uz LCHF, koji nije visokoproteinska dijeta nego viskomasna, moguće je uz normalni trening dobiti normalne mišiće, dakle ne nabildane nego prirodne čvrste, bez istovremenog dobivanja sala - jer se masnoće koriste direktno za energiju i ne oslobađaju inzulin.

      Lijepo da ti prija ketoza :)

      Izbriši
  16. Urban Dragon

    Dorucak

    6 jaja
    150 gr slanine / speka
    100 gr kuhane brokule

    Rucak

    200 gr pecene piletine
    100 gr kuhanog karfiola
    2 kuhana jajeta

    Vecera

    150 gr pecene ribe
    Mijesana salata sa vrhnjem

    Primjeri dnevnog unosa da se svi kriteriji zadovoljeni. Za trening preporucujem 3 puta tegove a dva puta kardio sedmicno. Za tegove preporucujem German Volume Training za masu,kondiciju i snagu.

    Sretno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde,

      da li brokulu & karfiol kuhate za vikend, pa samo preko tjedna vadite po potrebi (kako spremate, prokuhate pa spremite u frižider..?)...ili kuhate netom prije obroka?

      Interesira me i spremanje temeljca u frižider. U kakvu posudu/lonac je najbolje spremiti; inox ili nešto dr.?

      Općenito me interesira vikend kuhanje i spremanje hrane za naredni tjedan.
      Kako spremate/skladištite i u kakvim posudama. Praktične su mi plastične posude s poklopcem koje poslažem u frižider jedna na drugu, međutim nekako mi plastika ne ide uz sve ovo "prirodno". Ako spremam u keramičke zdjele,nemam poklopce, a nemam ni toliko mjesta u frižideru.

      npr.kefir spremam u frižider u staklenim/keramičkim posudama. Ponekad, u nedostatku staklenki spremim u plastičnu bocu,poput kupovnog kefira/jogurta. Isto tako u plastičnoj boci nosim kefir na posao.

      Kako dolaze topliji dani, uplašila sam se majoneze od sirovih jaja (pa radim majonezu od kuhanih žutanjaka). Može li biti opasno kada ručak (Uključujući i majonezu)stoji na sobnoj temperaturi cca 4-5 sati?

      Puno hvala unaprijed na odgovoru.


      lijepi pozdrav

      Izbriši
    2. Skuhani i ohladjeni temeljac prebacim u drugu manju posudu (metalnu sa poklopcem) u frizider a ako ide u zamrzivac onda u plasticnu flasu ili plasticnu posudu sa dihtung poklopcem ili u modlu za kocke. Peceno meso kad se odmori nakon pecenja isjecem i u porcijskim velicinama spremim u vatrostalne plasticne posude. Brokulu i karfiol dobro ocijedim nakon kuhanja i poredam uz meso u posudi. Mada znam i svjeze povrcke staviti pa kad ih podgrijavam dovoljno omeksaju u mesnom umaku. Iskreno se nadam da ces do toplijih dana istrijebiti candidu. Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      Izbriši
    3. @ Bernard otkud ti pišeš? Pola tvojih komentara mi završi u neželjenu poštu, ne znam zašto. Jedan obrok dnevno je odlična stvar, ali Bernard to nije za početnike, nemoj ljude strašiti :)) Neka sami dođu do toga. Nakon duže vremena na LCHF obroci više nisu tako važni i lako se preskoči obrok jer tijelo stalno ima izvor goriva iz vlastitih masti. Međutim oni koji su navikli na sagorijevanje šećera, oni su ovisni o obrocima za nadopunjavanje energije. Zato, samo polako.

      @ Candy, ja skuhana jela čuvam u frižideru u inox posudama u kojima sam ih i kuhala. A taj dan kad uzimam porciju za ponijeti sa sobom, stavljam je u plastičnu posudu. Nikad ne podgrijavam u mikrovalnoj jer mikrovalna uništava hranu. Kefir nemoj čuvati u plastici jer ona ispušta otrovne kemikalije naročito u dodiru sa kiselim, i kad se zagrijava. Ja nikad ne bacam staklenke od maslina, ajvara, meda i sl, pa njih koristim za ponijeti kefir sa sobom.

      Ako nisi sigurna u porijeklo jaja, onda ih nemoj držati sirove na sobnoj temperaturi. Ali ako su jaja prava iz free range uzgoja, onda mogu stajati vani, ništa im neće biti.

      Pozdrav,

      Izbriši
    4. @Bernard
      Bilo kakvu metalnu posudu/loanc s poklopcem? Krećem u nabavku novog posuđa (ajme, stalno kuham pa mi sfalilo posuda :)) Pa da ne kupim pogrešno. Znači može inox? negdje sam čitala o štetnosti tih posuda ali sam zaboravila u čemu je poželjno kuhati/spremati hranu a koje posude izbjegavati. Mogu temeljac i u staklenoj posudi držati u frižideru, zar ne?

      Vatrostalne plastične - to su obične plastične s poklopcem, zar ne?
      Znači, spremi se sve za vikend i meso i povrće, poklopi, spremi u frižider i vadi svaki dan za posao. Ja na poslu ne mogu podgrijati. mogućnost podgrijavanja obroka je super stvar. :)

      Eheheheheh...s obzirom da sam nekad i 10 sati na poslu, dobro bi mi došla ideja kako se najesti ujutro pa da izdržim do večere (ajd nećemo pretjerivati do drugog doručka :))))) )

      Zanimljivo, jutros sam se najela čvaraka, za ručak uopće nisam bila gladna ko inače. :)

      Ali imam neopisivu želju za kefirom (mislim da mi se želja za slatkim "preobratila" u želju za kefirom). Mogu ga piti i piti i piti... I kad sam žedna i kad sam gladna i kad sam sita. Uvijek sam raspoložena za kefir. :)

      @Anita, vi znači isto pripremite povrće prije, i koristite ga slijdećih nekoliko dana. Pokušat ću i ja spremiti što više u nedjelju, jer dosta vremena trošim svako jutro na spremanje doručka i ručka.

      Ok za kefir, nosit ću u staklenoj boci od vode. Ni meni se plastika ne sviđa.
      Jaja nekad nabavim prava domaća (kokice slobodno šeću)a nekad kupim u marketu.

      Imam pitanje oko temeljca. Pročitala sam post na nekom forumu, da termosica nije dobra za toplu juhu jer juha postaje kisela. Imate li vi iskustva sa juhom? Nisam još kupila termosicu, pa ako je doista tako - neću ni kupovati. Pojesti ću juhicu za večeru.

      Pozdrav iz Zagreba :)

      Izbriši
    5. Candy, ne kupuj posuđe od aluminija jer ispušta metal u hranu. Kupuj nehrđajući čelik - inox ili obični emajl. Tave - nikako teflonske jer taj teflon je isto živi otrov. Najbolje su one starinske od lijevanog željeza.
      Temeljac se naravno može čuvati u staklu.

      Jela koja mi stoje 2-3 dana u frižideru su obično gulaši, juhe i variva sa mesom i povrćem. Samo povrće ne pripremam tako da stoji, već ga na brzinu pripremim svaki dan. Npr popržim tikvice na tavi ili skuham zelene mahune ili bacim smrznuti špinat na tavu na maslac i kad se otopi dodam vrhnje, sol i papar. Ovo sve ide brzo uz neku ribu, šniclu ili šta već. Ili smiksam sirovo povrće u smoothie. To ti je isto zgodno za ponijeti na posao, i zasitno. Imaš recepata za smoothije na blogu.

      Zgodna jela za ponijeti na posao koja se ne trebaju grijati su "zapečenci": Posložiš na pleh kriške tikvice ili patliđana, ili lagano obarenu brokolu i karfiol, posoliš i popapriš, po tome baciš ostake mesa od nekog prethodnog obroka ili piletine, dodaš malo pancete i mladog luka, sve pokopiš opet istim povrćem. Na kraju pomiješaš jaja i vrhnje i preliješ preko svega. Možeš posuti sezamove sjemenke, ili naribati sira i u pećnicu da se zapeče. Na ovaj način možeš kombinirati svašta.

      Sad sam se sjetila da ne koristiš mlječno. Umjesto vrhnja onda možeš upotrebiti kokosovo mlijeko ili gusti dio od kefira.

      Neznam što bi se juhi dogodilo u termosici. Ja je tako nosam okolo...

      Izbriši
    6. Hvala Anita. Znači inox ili obični emajl.

      Kakvo je vaše mišljenje o ovome inox posuđu:

      http://www.bestsellertv.com/inox.php

      Sviđa mi se što ima ovaj dio da mogu kuhati povrće na pari.
      Ovaj dio "kuhanje" bez masnoća me uopće ne interesira. :)

      Ovdje ima dobar opis i slike posuđa (preuzeto sa alternative)
      http://yuforum.net/zdrava-prehrana/zdravo-posudje-188879/

      U potrazi sam za novom tavom, s obzirom da teflonska ide u smeće.

      Evo zanimljivog dijela texta sa te stranice o Nehrđajućem Čeliku (Inoxu):

      Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.
      U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.
      Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
      Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.
      ---------------
      Anita, kako gledate na ovu rečenicu i spremanje temeljca u inox posudi u frižider? Ja bi najradije prebacila temeljac u staklenku pa u fridge.
      "Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala".

      Izbriši
    7. ja imam zepterovo posuđe, imam ga već 100 godina i valjda ću ga imati još 100 :)) nekad mi je žao da sam ga kupila jer se poželim novog posuđa a glupo mi je kupovati novo kad ovo ne stari. ja nikad ne vadim hranu iz lonca nakon kuhanja i nikad ne poprima okus metala, to se događa sa aluminijskim suđem. ako je kvalitetan inox onda nema što ispuštati, zato i je skup. ne grebem ga niti ribam jer ne treba. ako se nešto i zalijepi, to popusti kad se u posudu ulije voda.

      ali tave od inoxa ne valjaju jer se na njih sve lijepi, zato je željezna najbolja, barem meni.

      Izbriši
    8. Nekad se javim od kuce nekad sa mobitela,dva razlicita ISP. Mada ne znam kakve bi to veze imalo,mozda i filter za postu prepozna sta pisem :-) Ja koristim cast iron/gjutjärn/ gusano posudje uz nesto kao zepter. Do sad nisam primjetio da mi je temeljac/hrana promijenila ukus. Porcije za hranu sam negdje skupo dobio,pa podnose sve od minis 35 do plus 60. Ni tu nemam problema sve je ukusno kao i kad je tek skuhano. Vidis Candy kad se zeli sve se moze :-) Jedes kod kuce,pijuckas kefir i kad dodjes kuci onda opet jedes. Rijesis probleme i sa cuvanjem i podgrijavanjem a vrijeme za jelo na poslu posveti sebi.
      Sad se javljam sa mobila pa cemo vidjeti gdje cu zapasti :-)

      Izbriši
    9. Da, opet sam te našla u neželjenoj pošti. Iz nekog razloga Google misli da si sumnjiv :)) Dobro, sad češće provjerim pa te tu nađem :))

      Izbriši
    10. Sad znam sto me Google smatra ilegalcem. Nisam im dozvolio verifikaciju maila preko sms,svaki put kad logam u gmail ili ostavljam komentar moram traziti mobitel da ukucam broj. E taj mi posao ne treba :-)

      Izbriši
    11. Bernard Mar 19, 2012 10:30 AM
      Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      ---
      Bernarde, ne biste vjerovali, al cijeli ovaj tjedan doručukujem ok 7.30.(jaja na dosta masti + kupus). Oko 12-13h popijem 3 dcl zrelog kefira, i večeram tek oko 5, pola 6. Evo, sad je 16h, i sad sam pomalo gladna....

      Anita, negdje se zagubio moj post, pa mi niste odg.u vezi kiselog kupusa. Koliko max.smijem dnevno pojesti. Trebam li se ograničavati u kupusu kao i u kefiru? Je li bolje da konzumiram više kupusa (kao probiotik) umjesto kefira (da ne unosim previše UH).?

      Unaprijed zahvaljujem.

      lp

      Izbriši
    12. Candy, ako ti kupus ne smeta - znači ako te ne napuhuje i ako ti količina UH koje sadrži ne smeta u mršavljenju (ako je ono cilj) onda ga nastavi jesti toliko koliko ti prija. Nema nekih određenih količina hrane koje bi pasale svima jednako, zato treba ispobavati na sebi. Nećeš puno pogriješiti jer se ne radi ni o kakvim preparatima, već samo o hrani.
      Da li su potrebni probiotici u tabletama ili je dovoljan kupus i kefir je isto individualno, ovisi koliko je jaka infekcija candidom i koliko je jak organizam da je izbaci. Nekada je dobro pripomoći i sa tabletama, npr ako se simptomi ne smanjuju.

      Izbriši
    13. Nije mi problem pojesti kupus (koliko god okolina oko mene bila gadljiva kad jedem kupus). Interesira me je li bolje pojesti više kupusa, a manje kefira, ili obratno? 100g kiselog kupusa ima 4gUH, a 1dcl zrelog kefira 2g UH. Što mislite, koje ima više probiotika? Je li mi bolje pojesti 2x po 100g kupusa (8 g UH) ili popiti pola litre kefira, cca 10g UH. Ili oboje, tj.malo kupusa (50-100g za doručak),i oko pola litre kefira tijekom dana..? Kefir mi je baš super, a stalno se ograničavam u količini da ne pretjeram sa UH... Ponekad kad popijem čašu kefira prije spavanja imam baš grižnju savjesti jer sam ga popila "previše" (doručak cca 2 dcl, ručak 3 dcl, večera 2 dcl.....)Jer sam primjetila u periodu kad sam pila oko litre ili čak i više da sam malo dobila na kilaži....

      Izbriši
    14. Candy ne znam je li bolje pojesti više kupusa i manje kefira ili obrnuto. Sastav bakterija je različit pa je dobro uzimati i jedno i drugo. Izaberi neku umjerenu količinu npr 100 g kiselog kupusa i 2 dl kefira dnevno i drži se te mjere neko vrijeme pa ćeš vidjeti kako će ti djelovati.

      Izbriši
  17. UrbanDragon


    Opet ja :-)


    Ako zelis da trigg-as insulin nakon treninga a da opet samo dobijes na misicima,mozes direktno nakon treninga pojesti nesto punomasno a mlijecno uz nesto proteinsko. Tunjevina sa vrhnjem ili salata od jaja ili tome slicna kombinacija. Mada zadnja istrazivanja da tijelo upada u katabolu tek nakon 72 sata. Tako da ako nakon treninga nisi gladan ne trebas se forsirati jesti jer dan prije ili ubrzo prije treninga uneseni proteini i masnoce ce adekvatno biti iskoristene. Sto se tice badema znas li koliko je 100 grama badema,onako na oko kolicinski? Puna saka otprilike. Tako da u bademima,cashew i ljesnacima ne vidim prepreke niti ces izaci iz ketoze da ih i 100 grama dnevno pojedes. Cuvaj se crvene paprike,mrkve (pogotovo kuhane) a ostalo po Lchf povrce minimalno skuhaj/ispeci kako ces vecinu vlakana i vitamina uz minerale poslati u stomak a samim time drzati zeludac aktivnim i duze biti sit.

    OdgovoriIzbriši
  18. Radim dijet tako sto ne jedem UH. Sve super uspijeva sam me uhvatila želja za suncokretovim sjemenkama. Sada me zanima da li ih smijem jesti i da li sadrže UH i koliko. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana Anita, imam samo jedno pitanje, krenula sam na LCHF s ciljem da, osim nadutosti i vjerojatne candidijaze, te stalnih napada umora izgubim suvišnu težinu bez gladovanja. Ide mi dobro, nastojim biti na minimum UH, i ako sam gladna pojedem masnoće. Međutim imala sam dva velika napadaja gladi iako sam unijela poželjnih 2000 kcal, tijelo kao da je tražilo još, i to sam rješavala s još 500 kcal uglavnom iz masti. Tek nakon toga bi se organizam smirio i prestao biti gladan. Zanima me što mi je najpametnije činiti, nastojati smanjiti unos kcal na 2000 sada u startu, ili jednostavno ne razmišljati i jesti koliko mi tijelo traži, pa makar premašivalo taj iznos? Čitala sam po forumima da su se neki ljudi udebljali od PREVIŠE masti (kao, da je to moguće) pa imam lagani strah jer stvarno to ne bih htjela. Hvala puno na mišljenju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina upravo sam odgovorila na slično pitanje, pročitajte ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/zasto-se-debljamo.html?showComment=1388859867570#c3214691799066755279

      Izbriši
    2. Puno hvala, bilo je upravo kako ste rekli, prvih tjedan dana sam jela non stop, kasnije mi se smanjila količina obroka pa sam sada otprilike na dva obroka dnevno bez ikakve gladi (jedan manji i jedan veći). Ne važem se, ali mjerim cm, otišlo je oko 2.5 cm u struku u mjesec dana, ponekad mi se čini da je malo presporo, ali s druge strane osjećam se fenomenalno dobro i nikada više ne mislim skrenuti s ove prehrane. Iz tog razloga imam jednom u 10 dana 'cheat' dan da zadovoljim okolinu, potom se odmah drugi dan vratim lchfu-u, također, nisam izbacila ni orahe ni mliječno, pa sam sad u dilemi da li da ih izbacim pa možda ubrzam mršavljenje. Imam oko 15kg masnog tkiva viška. Puno hvala i čitam vas i dalje

      Izbriši
    3. I da, samo da dodam da nadutosti više nema ni trunke, i candidijaza - što je to? :) Umor se ne sjećam kako izgleda, iskačem iz kreveta kao iz topa, ne izležavam se ujutro, prestala sam popodne spavati a prije sam to radila svaki dan. Energija mi je na maksimumu.

      Izbriši
    4. Odlično Tina, na dobrom ste putu. Sad kad se apetit normalizirao, možete smanjiti unos orašastih plodova i mliječnih proizvoda. Dva obroka su sasvim dovoljna, baš tako jedan manji i jedan veći. Oršasto max šaka dnevno, mliječno izbacite osim ako vam baš treba malo vrhnja u kavu ili tako nešto u sitno. Pozdrav i sretno!

      Izbriši
    5. Hvala na srdačnim željama, imam samo još jedno pitanje - odlučila sam maknuti slatko vrhnje i vrhnje, te orahe i častiti se istima samo 1 tjedno, umjesto dosadašnjih 'cheat' dana. No, povremeno bih rado jela svježi kravlji sir (polumasni), je li to u redu? Nadam se da ću se za par mjeseci javiti s još boljim rezultatima (u kg, jer se po pitanju svega ostalog već sada osjećam fenomenalno). Hvala još jednom!

      Izbriši
    6. Tina nema generalnih pravila koja važe za sve isto, zato isprobavajte, tako ćete najbolje otkriti što baš vama najbolje odgovara :)

      Izbriši
    7. Otkrila sam - kontroliram kolicinu hrane, dakle recimo kalorije (znam da nije popularno ali je tako). No drzim se lchfa jer sam na njemu sretnija i zadovoljnija, i lakse mi je izdrzati i smanjeni kalorijski unos, a energije imam dovoljno, plus ne osjecam ostale simptome umora i bezvoljnosti. znam da je ovo ishrana na kojoj cu provesti zivot jer sam svjesna da, kad dosegnem zeljenu kilazu, cu moci bez straha poceti jesti vise a tezinu cu odrzati. :)

      Izbriši
  20. Iz svega ovog pročitanog shvatila sam da sam sve pogrešno radila a živela sam u ubedjenju da radim sve ispravno. Cilj mi je da smanjim kilažu nekih 10 kg, iako nisam u nekom katastrofa stanju. Uz sve to imam poremećaj štitne žlezde( imala za Ginisa TSH 174) i ušla u menopauzu sa svojih 49god(Inače i genetski mi je to predodredjeno). Da li sam dobro shvatila za moj slučaj: U početku bez voća, mlečnih proizvoda, orašastih plodova. Volala bih da mi neko napiše šta jede za doručak. pozdrav Aniti i svima koji prate ovaj blog uz jedno veliko Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  21. Sutra je moj početak novog načina ishrane. Kupila sve što je potrebno. Za ljude iz Srbije, psyllium ima da se kupi u zdravoj hrani u Dubrovačkoj 15, i to onaj iz HR, Ne kapiram samo da li su zobene mekinje isto što i ovsene. Molim Odgovor. Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  22. Zahvaljujem Anita na odgovoru. polako shvatam šta je šta i ulazim u jedan, nadam se zdraviji život. Najviše će mi nedostajati voće, a ostalo se prilagodjavam bez problema. Videću prvog meseca kako je moj organizam odreagovao, pa javljam. pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  23. Postovanje,




    Gospodjo Anita, ja citam vas blog vec duze vreme i mislim da je jako interesantan i poucan i hvala vam za vase vreme koje provodite uz blog sa namerom da pomognete ljudima.

    Htela bih da vas pitam nesto u vezi mrsavljenja: moj problem ide ovako....sve je pocelo od prosle godine kada sam u martu mesecu ostavila cigarete i naglo se ugoila 15 kg da napomenem ( visoka sam 1.68cm a teska sam trenutno 70 kg, i imam 34 godine). Posle dvije trudnoce imala sam po 100 kg ali bih opet uspevala da smrsam i uvek bi se vratila na 60 kg i tu sam tako otprilike jedno 10 godina odrzavala tu kilazu manje vise, sa mojim dijetama koje su naravno bile izgladnjivanje , bilo je dana kada sam zivela na jabukama , ili samo kafi i cigaretama, ili samo meso , ili nekakva dijeta iz novena (ali uvek bez brasna i secera i masti) razumem da je to greska velika.

    A sada naj interesantiniji deo je moja prehrana. Testeninu ( belo brasno, beli secer) ne koristim vec 10 godina, ali sam preterivala sa cokoladama ( znam da tu ima secera) ali nekako mi se cinilo neprimetno da bi ugrozilo moju liniju. Pocela sam neku svoju dijetu opet i jela po jednu sardinu konzervu I nekoliko svezih paprika, zelenu salatu, i krastavac , i to je sve u 24 h , to je premalo i tako uspela smrsaviti do 65kg u medju vremenu citala vas blog i recepte i pocela da se hranim prema LCHF , uvela vrhnje u ishrani, pilece meso, telece meso, jaja, pravila kokos kuglice (jako ukusne i pomazu kao zamena za slatike, mozda sam sa time preterala , pila po 3 litre ciste vode i plus cajeva i tako dalje i odjednom vidim da sam se ugoila i imam 70 kg? Kako je to moguce za tako kratko vreme.




    Molim vas da me uputite kako da zdravo smrsam , zelela bih da se vratim na svoju staru kilazu 60 kg i takodje bih zelela da se zdravo hranim i uzivam u hrani i zivim bez brojanja kalorija to je jako naporno, oduzima vremena i plus baca u depresiju (u mom slucaju), i nemogu vecito biti gladna.

    Moram da napomenem da sam aktivna i da sam svaki dan hodala po 4 km , plus uvek nesto po kuci radim , cistim, kuvam za dvoje dece i muza.

    OdgovoriIzbriši
  24. Pozdrav, upomoć! :) Čitam Vašu stranicu i već tjedan dana konzumiram samo dozvoljenu hranu. Uz to vježbam svaki dan i u keto fazi sam, međutim vaga pokazuje već tjedan dana isto- nema pomaka. U fazi sam da odustanem. Imate li slična iskustva i što mi savjetujete? Unaprijed hvala, lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. savjetujem - strpljenje i istrajnost. rezultati ne dolaze preko noći.

      Izbriši
    2. Anonimno, svi bismo željeli znati i tko ste... Eto vam jedan mali savjet: strpljenja! Niti od LCHF prehrane ne možete očekivati čuda, a ako ste pročitali tekstove na ovom blogu i komentare ispod, mogli ste zaključiti da se čuda ne događaju i da za sve treba stpljenja i vremena.
      Kako znate da ste u ketozi? Kako ste to izmjerili? Da uđete u optimalnu ketozu, treba Vam par tjedana, a ne par dana. Čak i da jeste u ketozi, to Vam ne garantira mršavljenje. U roku od tjedan dana nemoguće je otopiti i gram sala, počne se gubiti voda. Kod mene je bilo tek da sam zaustavila debljanje, odmah, prvi tjedan na LCHF prehrani. Također, to treba biti LCHF, a ne da mi mislimo da je LCHF.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    3. Evo vec drugi tjedan s na toj prehrani
      Stvarno pazim
      Sva sam sretna vaga pokazuje kilu manje
      Kupila sam u apoteci trakice za mjerenje
      Ljubicaste su
      Mislim da mi se iz usta osjeca neugodan miris
      Upomoc znate li sta o tome
      Nebi htjela zbog toga sada odustati
      Hvala na pomoci

      Izbriši
  25. neki imaju zadah iz usta i metalni okus kada uđu u ketozu - prolazno

    OdgovoriIzbriši
  26. Postovani, u menopauzi sam zbog preboljenog karcinoma jajnika prije 7 godina, hrpa kilograma se nakupila i eto me na LCHF, zao mi je sto prije nisam otkrila vas blog, ali nikad nije kasno :-) Zanima me da li imate neku preporuku za osteoporozu ili neki dodatak koji bi trebala uzimati zbog menopauze, zelim natrag bar djelomicno svoj zivot, sa svime sam se nekako pomirila ali ne i sa toliko prekomjernih kilograma. Hvala Vam na ovom fenomenalnom blogu i knjigama.
    Lp,
    z
    Zeljka

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.