nedjelja, 11. studenoga 2012.

Piramida prehrane za djecu


S engleskog preveo: Dražen Herendić

Prehrambene smjernice

Postoji mnoštvo različitih i ponekad suprotnih, pogleda na to što čini zdravu prehranu. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) navodi da "njihove prehrambene smjernice kao zdravu prehranu opisuju onu koja ističe voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasno ili malomasno mlijeko i mliječne proizvode; uključuje krto meso, perad, ribu, grahorice, jaja i orašaste plodove; koja sadrži malo zasićenih masnoća, transmasnoća, kolesterola, soli (natrija) i dodanog šećera". Također nas savjetuju da "ograničimo čvrste masnoće poput maslaca, margarina i masti".
Njihove smjernice ne spominju ništa u vezi kvalitete preporučene hrane niti kako je proizvedena. Na primjer, nije nam savjetovano da jedemo ribu ulovljenu u divljini za razliku od ribe uzgojene u ribogojilištu ili da jedemo organski uzgojeno voće i povrće za razliku od onog koje je uzgojeno pomoću pesticida, herbicida i sličnog.

Naša piramida prehrane

Imajte na umu da je ovo kratak pregled i da naša piramida prehrane ne prikazuje sve prehrambene preporuke. Mi predlažemo da zdrava prehrana ističe namirnice koje su najhranjivije – one koje sadrže velike količine vitamina i minerala: plodovi mora ulovljeni u prirodi, iznutrice, sirovi mliječni proizvodi, jaja i meso životinja na ispaši. Zbog toga temelj naše piramide prehrane prikazane na slici sadrži neke od navedenih namirnica. Zdrava prehrana se sastoji od cjelovitih namirnica – točnije cjelovitog, sirovog mlijeka i mlječnih proizvoda koji nisu bili pasterizirani ili homogenizirani niti im je smanjena količina masnoće, kao i meso s masnoćom, othranjeno na pašnjacima. Ne možemo preporučiti krto meso ili pileća prsa bez kožice niti prehranu s malo zasićenih masti ili kolesterola. Predlažemo da se organsko voće jede štedljivo i da se organske žitarice stave da proklijaju ili da se namaču prije upotrebe zato da budu lakše probavljive. Želimo odvratiti od svake konzumacije transmasnoća i margarina, međutim podržavamo konzumaciju tradicionalnih masnoća životinja hranjenih na ispaši, poput masti i maslaca.

Ugljikohidrati ili masti? Koji daju najviše energije?

Jedna molekula glukoze treba 15 enzima i brojne vitamine i minerale, posebno krom i magnezij, za proizvodnju 38 jedinica ATP. ATP je nositelj energije u stanicama.
Jedna molekula masnoće treba 5 enzima, vitamine i minerale za proizvodnju 146 jedinica ATP. Dakle, jedna molekula masnoće daje energiju puno učinkovitije nego jedna molekula ugljikohidrata ili glukoze.
Revidirana piramida prehrane od USDA iz 2005. preporuča da se masnoće konzumiraju štedljivo i da temelj našeg dnevnog unosa hrane budu krekeri, žitarice, kruh, žitne pahuljice, tjestenina i drugo. Mi predlažemo suprotno. Ako je masnoća hranjivija i daje nam energiju najučinkovitije, zašto ona nije temeljni element moderne prehrane kako je bila prošlih tisućljeća? Zato – predlažemo vam da uzmete manje kruha a više maslaca.

Zašto maslac?

Maslac sadrži puno hranjivih tvari ključnih za rast i moždane funkcije. Zdrave masnoće poput maslaca dobijenog od krava na ispaši opskrbljuju nas hranjivim tvarima koje su neophodne za: rast, energiju, apsorpciju i metabolizam mnogih hranjivih tvari, moždane funkcije, bubrege, srce i pluća, izgradnju stanične membrane, stvaranje hormona, zdravu kožu, oči i kosti. Osim maslaca, sljedeće tradicionalne masnoće bogate hranjivim tvarima othranile su zdrave ljude kroz tisuće godina: goveđi i janjeći loj, mast, pileća, guščja i pačja mast, kokosovo, palmino i sezamovo ulje, hladno prešano maslinovo ulje, hladno prešano laneno ulje u malim količinama i riblja ulja. Istraživanja pokazuju da novokomponirane masnoće u obliku hidrogeniziranih ulja, sojino, kukuruzno i ulje šafranike, ulje sjemenki pamuka, ulje kanole i sve masnoće zagrijane na vrlo visoke temperature u obradi i kod prženja mogu uzrokovati tumore, srčane bolesti, disfunkcije imunuloškog sustava, sterilnost, poteškoće pri učenju, probleme s rastom i osteoporozu. To su masnoće koje su velikim dijelom odgovorne za nacionalnu krizu pretilosti i zdravlja. Pročitajte više ovdje.

Jaja

Smatrana od mnogih kao savršena hrana iz prirode, jaja daju izvrsne proteine kao i cijeli niz nutrijenata i važnih masnih kiselina koje doprinose zdravlju mozga i živčanog sustava. Žutanjak sadrži kolin, jedan od najvažnijih nutrijenata za mozak, kao i lutein i zeaksantin, dva kritična nutrijenta za oči. Imajte na umu da se ključni vitamini A i D neće nalaziti u jajima, maslacu, vrhnju, mesu i masti peradi i svinja ako te životinje nisu na ispaši na suncu i jednu zelenu travu. Organska jaja s otvorenog prostora ne znače nužno da su jaja s ispaše. Amerikanci su imali manje bolesti dok su jeli više jaja. Zamjene za jaja uzrokuju brzu smrt kod laboratorijskih životinja. Pročitajte više ovdje.

Iznutrice

Dr. Weston Price je otkrio da je među najzdravijim ljudima koje je proučavao, svugdje bila zastupljena prehrana koja uključuje meso i ta je hrana bila bogata hranjivim tvarima. Uspoređeno s mišićnim mesom, iznutrice su bogatije svim hranjivim tvarima, uključujući minerale poput fosfora, željeza, bakra, magnezija i joda kao i B kompleksom, uključujući B1, B2, B6, folnu kiselinu i posebno vitamin B12. Iznutrice nude visoke razine svih važnih vitamina topivih u mastima, A, D, E i K, posebno ako životinje žive vani na otvorenom, na suncu i jedu zelenu travu. Iznutrice su također  bogate korisnim masnim kiselinama poput arahidonske kiseline, EPA i DHA. Iznutrice sadrže čak i C vitamin – jetra je bogatija C vitaminom od jabuke i mrkve! Čak ako dodate i malu količinu iznutrica vašem obroku od mljevenog mesa, vašoj obitelji dajete super namirnicu...na način koji svi vole i lako se konzumira. Pročitajte više ovdje.

Sirovo mlijeko

Pasterizacija uništava enzime, smanjuje sadržaj vitamina, denaturira osjetljive mliječne proteine, uništava vitamine C, B12 i B6, ubija korisne bakterije, promiče patogene i povezano je s alergijama, povećanjem karijesa, kolika kod beba, problemima rasta kod djece, osteoporozom, artritisom, srčanim bolestima i tumorima. Telad hranjena pasteriziranim mlijekom slabo napreduju i mnoga uginu prije sazrijevanja. Sirovo mlijeko prirodno se kiseli a pasterizirano se kvari; tijekom obrade potrebno je ukloniti sluz i gnoj iz pasteriziranog mlijeka u postupku centrifugalnog pročišćavanja. Nadzor krda mliječnih krava nije potreban kod pasteriziranog mlijeka. Pasterizacija je uvedena 1920-ih u borbi protiv tuberkuloze, proljeva kod beba, bruceloze i ostalih bolesti uzrokovanih lošom ishranom stoke i prljavim proizvodnim postupcima. Ali vremena su se promijenila i moderni rezervoari od nehrđajućeg čelika, strojevi za mužnju, kamioni hladnjače i postupci nadzora čine pasterizaciju apsolutno nepotrebnom za zaštitu ljudi. Ali pasterizacija ne ubija uvijek bakterije paratuberkuloze (Johneova bolest) za koju se sumnja da uzrokuje Crohnovu bolest kod ljudi, a s kojom je većina zatočenih krava zaražena. Puno komercijalnog mlijeka je danas ultra pasterizirano da bi se riješili bakterija otpornih na visoke temperature i da može dulje stajati na policama. Ultra pasterizacija je silovit proces u kojem se ohlađeno mlijeko dovodi iznad temperature ključanja za manje od dvije sekunde. Čisto sirovo mlijeko od provjereno zdravih krava je komercijalno dostupno i može se kupiti direktno s farmi. Pročitajte više ovdje.

Plodovi mora

Jedna značajka zdravih tradicionalnih prehrana je da su u svakoj od njih bili proizvodi životinjskog porijekla. To je bilo najveće razočarenje doktora Pricea. Nadao se da će naći zdravu populaciju koja živi samo na biljnoj prehrani ali nije ju našao. Ono što je našao je to da su ljudi koji su se hranili tradicionalno trošili puno energije i puno riskirali da bi došli do hrane životinjskog porijekla. Važni nutrijenti u hrani od životinja su: vitamini A, D, svi proteini, vitamini B6, B12, kolesterol koji je zaista važan za funkcije mozga i adrenalinsku funkciju, i minerali u njihovom najviše apsorbirajućem obliku – kalcij, cink, bakar, magnezij. Najhranjivija hrana životinjskog porijekla, prema dr. Priceu, su ribe i školjkaši. Našao je da su populacije ljudi koji su imali pristup morskoj ribi imali najdeblju lubanju i najbolju koštanu strukturu.

Organsko (organski uzgojeno) povrće

Organsko povrće sadrži esencijalne vitamine, minerale i vlakna koja vam mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti. Za veliku većinu ljudske povijesti poljoprivreda se može opisati kao organska; tek u 20. stoljeću su velike količine novih i često netestiranih sintetičkih kemikalija, reklamiranih kao poboljšanja, uvedene u prehrambeni lanac. Ovaj noviji način proizvodnje se naziva "konvencionalni", iako je organska proizvodnja bila uobičajena kroz puno duži vremenski period. Pogledajmo na neke od zdravstvenih koristi organskog uzgoja. Jedna važna korist koju su istraživanja otkrila kod organskog uzgoja je činjenica da jedući organski uzgojenu hranu jačate  imunološki sustav svog tijela i time mu omogućujete borbu protiv puno različitih bolesti, a jedna od njih je tumor.
Organsko povrće dokazano sadrži veće količine hranjivih tvari. Tim sa sveučilišta Rutgers je napravio studiju usporedbe povrća iz trgovine i istog takvog organski uzgojenog. Dok je tim s Rutgersa očekivao da će organsko povrće imati lagano povećan sadržaj minerala u odnosu na neorganski, bili su zapanjeni rezultatima testova. Organski proizvodi su sadržavali puno veće količine esencijalnih minerala poput željeza, kalcija, magnezija i kalcija.
Neorganski špinat je imao samo 3 posto željeza sadržanog u organskom špinatu. Neorganske rajčice imale su samo djelić jednog postotka željeza sadržanog u organskim račicama. Ono što je bilo još više iznenađujuće je što puno esencijalnih elemenata uopće nije niti bilo u neorganskim proizvodima.
Ne samo što su organske namirnice bogatije vitaminima i mineralima nego one ne sadrže štetne kemikalije pronađene u neorganskim namirnicama. Zahvaljujući nedostatku kemikalija u organskoj hrani, smanjujete količine toksina poput gnojiva, hormona i pesticida u svom tijelu. Osim toga, smanjujući štetne tvari povećavate količine zdravih minerala u vašem tijelu, poput vitamina, fosfora, magnezija i željeza.

Žitarice

Revidirana piramida prehrane od USDA iz 2005. godine još uvijek sugerira da temelj našeg dnevnog unosa hrane budu krekeri, žitarice, kruh, pahuljice, tjestenina i drugo. Žitarice sadrže inhibitore enzima koji ih spriječavaju u razvoju. Ti inhibitori enzima isto tako čine žitarice teško probavljivima za puno ljudi. Taj problem može biti prevladan prvo namakanjem ili fermentacijom vaših žitarica i mljevenjem vlastitog žita ako je to ikako moguće. Pročitajte više o žitaricama ovdjeovdje.

Organsko voće

Prema doktoru Thomas Cowanu, autoru knjige The fourfold path to healing: "voće je precijenjena hrana. Naravno da je lokalno, organsko sezonsko voće u malim količinama izvrstan dodatak bilo kojem načinu prehrane. Voće je dobar izvor mnogih vitamina topivih u vodi, poput vitamina C. Međutim, želio bih obeshrabriti prehrambenu strategiju koja naglašava povećanje potrošnje voća i voćnih proizvoda. Voćne sokove, osim lakto-fermentiranih, trebalo bi totalno izbjegavati jer oni su uglavnom ništa više doli oblik koncentrirane fruktoze. Voćni obroci bi trebali biti minimalno kuhani ili pojedeni sirovi, pošto su korisne osobine voća izgubljene tijekom procesa kuhanja. Dodavanje divljih bobica na vrhove pita, koristeći jabuke i kruške kao grickalice i dodavanje voća domaćim žitaricama je najviše zadovoljavajući i najprikladniji način korištenja voća."

21 komentar:

  1. Moja apsolutna podrška ovakvoj prehrani.U mogućnosti sam držati par kokica koje daju domaća jaja,kupovati domaću piletinu čija juha doslovno liječi...Nekoliko voćkica i par trsova vinove loze koji se nikada ne prskaju, malo vrta s mrkvicom i ostalim povrćem ( koliko stane). Barem jedan veći dio godine nismo prisiljeni kupovati proizvode sumnjive kvalitete i porijekla i stoga sam vrlo ponosna i zadovoljna..Oh, da . Sami kiselimo kupus i spremam zimnicu, kuhamo rajčicu,pečemo kolače...Otkrila sam domaći maslac i jako sam zadovoljna...Što više reći?! Sretni smo što imamo komadić zemlje ,volje i svijesti o važnosti domaćih, vlastitih proizvoda.Hvala vama na promociji i želji za osvješćivanjem ljudi:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav
    Odnedavno se hranim po LCHF načinu prehrane i stvrno sam zadovoljna. Izgubila sam do sada 8 kg zelenom kurom...u koju ipak dodam tu i tamo malo sira. Više ne prokuhavam domaće mlijeko nego ga pijemo sirovo i radimo kefir od njega. Čak i dijete- iako malo opreznije- prebacujem na LCHF. Glavna hrana su joj sad domaće mlijeko i sir,jaja i meso domaćih zivotinja, a sve ostalo mali dodatci koje ipak ne mogu potpuno izbjeći. Vidim da jede puno manje i da joj se trbuh izravnao. Izgleda odlično. Cilj mi je u potpunosti izbaciti slatkiše i uvest u potpunosti zdrave slatkiše. Ovaj blog mi je zbilja promijenio zivot. Preporučam.

    Dodatno pitanje: Imamo domaći krumpir od ove godine. Pošto sad osjećam nekakvu čak griznju savjesti ako kuham ''konvencionalno'' dal činim veliku grešku ukoliko povremeno prilog obitelji bude i krumpir?
    ja ga nemam potrebu jesti dok ostali ipak teško mogu bez njega. Gdje je mjera? kolika je šteta?
    Nadam se da razumijete moje pitanje
    hvala :)



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, možete uključiti domaći krumpir u prehranu obitelji, nema štete, dokle god se obrok ne sastoji od samog krumpira :)) Znači kao dodatak nutritivno bogatom obroku - da, kao osnova obroka - ne. Puno pozdrava i sretno!

      Izbriši
  3. Dragi moji,
    mislim da je i ova piramida prehrane složena naopačke :)
    Kao bazu bi volio vidjeti zeleno lisnato, zatim voće i na vrhu meso, ribu, jaja, orašasto
    Zašto?
    Ako već tražimo našu izvornu prehranu, i ne možemo se zamisliti kao stanovnici šuma, možemo pogledati što jedu oni koji to još uvijek jesu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da piramida nije naopačke. Složena je prema vrijednosti kalorija preporučenih (lchf) skupina namirnica. Nije logično da najviše kalorija i drugih vrijednosti uzimamo iz lisnatog povrća; pa koliko bi kila špinata morali dnevno pojesti? Ne radi se o količini koju vidimo na tanjuru, već o hranidbenoj vrijednosti određene skupine namirnica.

      Izbriši
    2. Prema vrijednosti kalorija? Što to znači?
      Mislim da se piramide prehrane slažu od onoga što bi trebali najviše konzumirati kao baze pa prema gore i da bi najveći dio kalorija trebali dobivati iz voća, ne valjda iz mesa?

      Zelena salata: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2477/2
      Vidi kvalitetu proteina i bogatstvo nutrijenta, ima više proteina od jaja ako zanemarimo udio vode.

      Izbriši
    3. Ne sastavlja se piramida doslovce po kilama, nego po omjeru kalorija tj. energije koju daje skupina namirnica. Najveći dio kalorija ne bismo trebali dobivati iz voća, sasvim obrnuto - od namirnica sa dna!
      Pobjeđuju jaja.

      Izbriši
  4. Presretna sam sto sam vas pronasla.Zanima me da li vasa knjiga ima prijevod na engleskom jeziku i kako ju naruciti u Canadi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako odgovoriti onima koji tvrde da je meso stetno i da ga treba izbaciti iz ishrane?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ersane, meso životinja tovljenih u brutalnim uvjetima na farmama je, naravno, štetno, jer je puno antibiotika, steroida i hormona... Meso životinja koje su slobodno pasle, bile na suncu ili barem nisu tovljene i nisu živjele u nemogućim uvjetima, je zdravo. Naš probavni sustav građen je za koncentriranu hranu, znači i za meso. Meso je također izvor bjelančevina, koje naše tijelo ne sintetizira, već ih moramo svakodnevno unositi hranom. Bjelančevine biljnog porijekla nisu kompletne, kao životinjskog. Bjelančevine imaju još jednu jako bitnu funkciju, koju mnogi zaboravljaju, a to je obnavljanje kože. Posljedice premalog unosa kompletnih bjelančevina ne vide se unutar par godina, čak i desetljeća, već mnogo kasnije.

      Susrećem ljude koji su uvjereni da nam meso ne treba. Njihova stvar. Znam da će posljedice kad-tad osjetiti, a onda neće ni u kom slučaju priznati da su one nastale zbog izbjegavanja mesa. Meso je izvor B12 vitamina, a njegove se zalihe potroše za oko 5 godina, što se kasnije događa...Mislim da je bolje pročitati upravo na ovom blogu. Iznutrice su bogate željezom, cinkom itd. ja sam primjerak čovjeka koji je izbjegavao meso, a sad se s LCHF prehranom dovodi u red. Manjak minerala očitovao mi se na različite načine, a kako je sve u tijelu povezano, tako je došlo i do indirektnih posljedica.
      Ne znam kako se došlo do zaključka da je meso štetno. Ako ga pojedemo dnevno 150 g, a povrća pola kg, to je u redu. No, ako pojedemo 1 kg mesa, a uz to samo par listova zelene salate i 1 kg krumpira, to vodi samo prema problemima. Vjerujte, znam ljude koji toliko svakodnevno pojedu - za njih je meso štetno, jer je problem u onome što dolazi uz to meso. Sa svime je tako - nešto može biti i dobro i loše, ovisi o tome kako se koristi.

      Ne znam koliko sam pomogla...

      Puno pozdrava od Sanje B.!

      Izbriši
  6. Draga Anita,
    kakva je sada situacija sa knjigom sa receptima? Ja volim isprobavati nova jela, a ne mogu pronaci puno dobrih lchf recepata na webu.
    Hajde cim prije da dobro kuhamo. ;-)
    Pozdrav,
    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita,
    ljubazno vas molim za savjet.
    Naime moj mladji sin koji ima 2 i pol god. od Badnjaka ima problema sa velikom nuzdom. Kada mu dodje potreba za kakanjem place u beskraj i kaze da ga boli. Posjetili smo pedijatricu 2 puta i bili kod djecijeg kirurga i nisu, Hvala Bogu, nista pronasli opasno (pregled ok, krvna slika ok, urin ok!), vec predpostavljaju da ima sitne ragade koje ga bole dok kaka (nema ni krvarenja). Sada mu to polako prolazi, ali ja svakako zelim znati uzrok. Pogotovo sto nikada nije imao zatvor, niti tvrdu stolicu. Takodjer nitko u nasoj obitelji nema problema sa probavom. Krajem ovog mjeseca imamo pregled kod gastroenterologa i bas me zanima sto ce nam reci. Inace voli sve jesti. Slaba tocka su mu peciva koja pokusavam izbaciti iz prehrane, ali mi jos ne uspjeva, jer mu stric cesto donosi slance kada mene nema i ne slusa moje molbe da to ne radi.
    Mislim da mozda ima problema s nekom namirnicom (gluten, mlijeko...). Doktori to negiraju, jer vele da bi njegove reakcije i opce zdravstveno stanje bilo drugacije i losije. Ali ja se ipak pitam...
    Izbacila sam mu mijeko, samo mu ponekad napravim griz na mlijeku i cokolino, a sada bih i maksimalno htjela smanjiti zitarice. Kako sam ja prije pola godine promjenila prehranu, tako sam to malo nametnula i ukucanima.
    Sto vi mislite o tome s obzirom na svoje znanje i iskustvo i kao majka?
    Sto da mu dajem za dorucak i medjuobroke? Kako da smanjim zitarice?
    Inace jede: ponekad griz, ponekad cokolino, domace zgance, palentu, nesto na kruhu, jogurt, jaja, palacinke (od zobenog i ostrog brasna - stavim pola/pola). Za medjuobrok peciva, banane, jabuke i sezonsko voce, ponekad koji keks, kokice. Za rucak jede sve; juhe, meso, variva... bez kruha, jedino ne voli mahunarke i zelje.
    Trebam li tu stogod mijenjati? Orasasto voce mu se jos ne usudim davati, jer je tvrdo, pa da se ne udavi (probao je bademe), zobenu kasu ne voli nikako.
    Molim vas vase misljenje.
    Puno hvala unaprijed i lijepi pozdrav,
    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirjana, pošto vam je dijete zdravo ne treba radikalno mijenjati prehranu ali treba izbaciti ili svesti na minimum one najgore stvari: pšenično brašno tj pekarske proizvode, kupovno mlijeko, šećer, biljna ulja i industrijske prerađevine. Moji za doručak jedu zobenu kašicu sa žumanjkom i velikom žlicom maslaca unutra, za marendu raženi kruh s maslacem i špekom, ručak kuvana hrana, međuobrok voće, bademi ili orasi i jogurt/kefir, večera isto što i za ručak ili nešto s jajima i vrhnjem.
      U zobenu kašicu možete zgnječiti bananu, možda će mu se tako svidjeti. Palenta je dobar izbor ali dodajte u nju žumanjak i maslac jer takvi škrobasti obroci nemaju nutritivne vrijednosti. Orašaste plodove sameljite pa od njih napravite pogačice s jajima, vrhnjem ili sirom, imate recepata na blogu. Za lakšu probavu koristit će kokosovo ulje, možete ga dodati u juhe, variva ili u kašicu za doručak.
      Lijep pozdrav,

      Izbriši
    2. Draga Anita,
      hvala vam na komentaru. Vec sam uvelike smanjila ind. prerdjevine, a u palentu stavljam maslac, tako da sam na dobrom putu, zar ne?
      Hvala i lijepi pozdrav,
      Mirjana

      Izbriši
  8. Postovanje!
    Molim vas za savjet. Da li je previse davati djetetu od 18 mjeseci 4 zumanceta dnevno (dva ujutro i dva uvece sa mlijekom)?
    Jaja su od nasih koka koje mi uzgajamo samo za nasu upotrebu, znaci u dvoristu su veci dio dana i dohranjujemo ih kukuruzom.
    Mlijeko je takodje domace, od nase krave koja se hrani travom, sijenom, i stocnim brasnom (psenisna krupica). Mlijeko nekad dajem sirovo, a nekad, kad dugo stoji u frizideru, skuhano. Mana sirovog mlijeka je sto od njega beba uvijek, ali uvijek ima zatvor, dok sa skuhanim to nije slucaj.
    Znam da nije najsrecniji izbor mijesati jaja i mlijeko, ali je to nekad jedini nacin da zumanca pojede (prije sam ga mijesala sa npr.bananom, domacim kajmakom uz malo meda i sl. ali se toga poprilicno zasitila).
    Hvala unaprijed! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za tako malo dijete je dovoljno 2-3 žumanjka. Ne morate ih uvijek miješati u mlijeko, možete ih dodati u juhu ili varivo. Počnite djetetu davati po malo kefira, neka se navikava, a to će ujedno dobro djelovati i na probavu :)

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru :)
      Sto se tice kefira, umjesto njega (tj.kefira od tibetanske gljivice) joj dajem kiselo mlijeko sa kulturom Lactobacillus Acidophilus (pravim ga sama - prokuham mlijeko, ohladim i pomijesam kulturu), nadam se da je to uredu?

      Izbriši
  9. Anita molim Vas za savet.Imam sina od 2 i po godina,do skoro sam mu davala mleko od Vindije dugotrajno.Danas sam procitala clanak da je to mleko kao i dukatovo povuceno zbog kancerogenosti tj.zbog Aflatoksina M1.Pre neko vreme smo presli na sirovo mleko,nabavljamo od zene na pijaci ali sam malo citala po netu i nasla clanak gde pise da Aflatoksin M1 bio prisutan u 80% primeraka uzetih od individualnih prodavaca.Interesuje me sta je sigurno da dajem detetu i ukoliko bih izbacila mleko i umesto mleka ubacila kefir kako mogu da zamaskiram ukus jer ga bas i ne voli onako cisto da ga pije, jedino u kasicama i palentu.Isto za Aflatoksina sam citala da sadrzi i srpski kukuruz a u nasoj zemlji u Makedoniji skoro sve proizvode na bazi kukuruza su iz Srbije,znaci uzas sta sve nam jedu deca.Htela vas i da pitam dal je u redu da za detoksikaciju organizma dajem detetu zelenu glinu.Izvinjavam se zbog dugog posta.Unapred zahvalna

    OdgovoriIzbriši
  10. Kad sam bila mala (a to nije bilo tako davno, sad mi je 23),često smo brat i ja išli s tatom u Bjelovar na selo, gdje mi je svako jutro davao da pijem sirovo jaje s malo šećera, a navečer bi odlazili u selo po 2L friško pomuzenog kravljeg mlijeka. Taj slatki, topli okus neću nikad zaboraviti, nema veze s ovom bijelom kupovnom vodom :/
    Uglavnom: brat i ja ne pamtimo kad smo ležali u krevetu zbog gripe i boleščina; alergije, astma, bilo kakvi zdravstveni problemi su nas zaobišli u širokom luku... Tužno je da danas ljudi zdravlje uzimaju zdravo za gotovo i slijepo vjeruju industriji kojoj je samo profit u vidu :(

    OdgovoriIzbriši
  11. pozdrav!
    potpuno se slažem sa vašim tvrdnjama o štetnosti industrijski uzgojene i prerađene hrane. zaista bih željela svom djetetu, suprugu i sebi omogućiti kvalitetnu i zdravu hranu no problem je što živimo u stanu i nemamo nikakvu mogućnost uzgoja ičega osim sobnog cvijeća na prozorskoj dasci. sretni smo i vjerojatno i povlašteni u današnje vrijeme što smo oboje zaposleni ali primanja su nam takva da nakon plaćenih režija i kredita za polovni mali auto ostaje oko 2000 kn za hranu, odjeću i džeparaac.
    Pitam Vas kako i gdje da pribavim za tročlanu obitelj organski uzgojeno meso, masnoće, povrće, voće i ostalo za raspoloživi iznos....
    Svjesnost o štetnosti hrane koju konzumiramo i ograničenih mogućnosti je izuzetno frustrirajuća.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jasno, treba nabavljati domaće koliko god se može, i što više mi potrošači tražimo domaću, lokalno i ekološki proizvedenu hranu, to će prije proizvođači morati preorijentirati svoj način proizvodnje. U međuvremenu naravno moramo jesti, i radi toga ne trebamo biti frustrirani. Barem možemo bojkotirati najgore prerađevine kao što su paštete, hrenovke, margarini, šećer, pšenično brašno, industrijski pekarski proizvodi i druga smeće-hrana natrpana hidrogeniziranim biljnim uljima, modificiranim škrobovim, glukoznim-fruktoznim sirupima i drugim kemikalijama.

      Za ostalo će se pobrinuti naš vlastiti detoksifikacijski sustav ;)

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Ako smatrate da su informacije koje ste ovdje dobili za vas vrijedne i ako želite podržati moj volonterski rad na ovom blogu, možete to učiniti novčanim darom.

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.